Trei domenii majore din Programul Operaţional Regional s-au închis recent pentru solicitanţii de finanţări europene, în cinci din cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării.
Domeniile pentru care a fost oprită depunerea proiectelor sunt: „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice“; „Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate“; „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare şi a infrastructurii pentru formarea profesională continuă“. Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (POR) a explicat pentru Capital că o astfel de decizie se ia atunci când valoarea totală a sumelor solicitate prin proiectele aflate în proces de evaluare, selecţie şi contractare depăşeşte cu 50% alocarea regională.
Astfel, în cadrul domeniului major de intervenţie (DMI) 5.2, care vizează sectorul turistic, până la 12 februarie 2010 s-au depus 222 de proiecte, cu o valoare totală de 977,63 de milioane euro. Alocarea financiară prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru întreaga perioadă de programare este de 231,01 milioane de euro. Cu alte cuvinte, valoarea proiectelor depuse în cei trei ani de la aderare depăşeşte de peste patru ori bugetul pe şapte ani. Astfel, pentru regiunea Sud Muntenia, valoarea totală a proiectelor depuse este de 64,22 de milioane de euro, iar alocaţia, de 32,87 de milioane de euro. Şi pentru regiunea Nord-Vest s-au depus proiecte cu o valoare de 78,3 milioane de euro, faţă de 27,93 de milioane de euro, cât reprezintă bugetul alocat. Cele mai multe proiecte însă au fost depuse în regiunea Centru, valoarea totală a acestora fiind de 93,1 milioane de euro, la un buget de numai 25,18 milioane de euro.
„Numărul mare de proiecte depuse pentru structurile hoteliere arată că mediul privat, aflat în mare nevoie de finanţare, s-a mobilizat rapid“, spune Laszlo Derzsi, senior consultant în cadrul companiei PNO Consultants.
Şi celelalte trei regiuni sunt aproape de momentul sistării depunerii proiectelor
Şi în cadrul DMI 3.1 „Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate“ s-au depus, până la 12 februarie 2010, 94 de proiecte cu o valoare totală de 318,67 milioane de euro. Prin FEDR, pentru întreaga perioadă de programare (2007-2013), sunt alocate 147,55 milioane de euro.
O situaţie similară s-a înregistrat şi în cazul DMI 3.4, ce vizează învăţământul preuniversitar şi formarea continuă, domeniu care a fost luat cu asalt de către potenţialii beneficiari. În cadrul acestui domeniu au fost depuse 657 proiecte, cu o valoare totală de 1,295 miliarde de euro, din care 958,34 milioane euro reprezintă valoarea solicitată din FEDR. Comparativ cu fondurile corespunzătoare acestui domeniu, de 242,19 milioane euro, solicitările aferente cererilor de finanţare depuse depăşesc de aproape trei ori alocările disponibile.
Pe de altă parte, Laszlo Derzsi susţine că şi în cazul acelor regiuni unde încă nu este sistată primirea proiectelor bugetul alocat este mult mai mic faţă de valoarea totală a cererilor de finanţare care au fost depuse.
Închiderea sesiunilor de depuneri de proiecte a început încă din 2008
Până în prezent, în cadrul POR a fost sistată depunerea de proiecte în cadrul a trei domenii majore de intervenţie, afectate fiind cinci regiuni de dezvoltare. Prima suspendare a depunerilor de cereri de finanţare s-a produs în octombrie 2008, în cauză aflându-se proiectele de reabilitare şi modernizare ale reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane, inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură. Decizia a afectat atunci trei regiuni de dezvoltare: Nord-Est, Sud-Est şi Sud-Vest. Până acum, în cadrul acestui domeniu au fost depuse 304 proiecte, cu o valoare totală de 2,779 miliarde de euro, din care circa două miliarde de euro reprezintă valoarea solicitată din FEDR. Comparativ cu alocarea corespunzătoare acestui domeniu, respectiv 758,36 milioane euro, solicitările aferente cererilor de finanţare depuse depăşesc cu 164% alocările disponibile.
Şansa microîntreprinderilor
record Cel mai mare număr de proiecte depuse în cadrul POR vizează domeniul Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor. Este vorba de 1.372 proiecte, cu o valoare totală de 266,17 milioane de euro, din care 148,67 milioane de euro reprezintă valoarea solicitată din FEDR. Alocarea FEDR corespunzătoare acestui domeniu este de 200,09 milioane de euro. Cu alte cuvinte, solicitările aferente cererilor de finanţare depuse reprezintă 74% din alocările disponibile. Conform Autorităţii de Management a POR, numărul mare de proiecte depuse reflectă interesul pentru finanţare europeană al microîntreprinderilor care dezvoltă activităţi în mediul urban, în domeniul producţiei şi/sau al serviciilor ori al construcţiilor. Valoarea maximă a finanţării nerambursabile care poate fi acordată pentru un proiect este de 200.000 de euro, ceea ce permite încadrarea în alocarea financiară disponibilă a unui număr mare de beneficiari, cu atât mai mult cu cât valoarea medie a finanţării nerambursabile solicitate prin contractele încheiate până în prezent este de circa 80.000 de euro.