Porc Crăciun. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că oamenii vor avea dreptul să vândă porci în perioada Crăciunului, deoarece Ordinul ANSVSA care reglementează normele privind creșterea porcilor va fi modificat. Conform prevederilor actuale, oamenii pot să crească porci doar pentru consum propriu, dar cu noile schimbări, vor avea posibilitatea să valorifice porcii crescuți în gospodăriile lor.

Ministrul Agriculturii a anunțat că în urma discuțiilor cu conducerea ANSVSA și cu structurile din cadrul Ministerului Agriculturii, s-a luat decizia de a permite valorificarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești sau în cele ale populației în timpul sărbătorilor de iarnă. Această măsură vine ca un răspuns la cerințele oamenilor care doresc să vândă porci de Crăciun pentru a-și suplimenta veniturile sau pentru a susține tradițiile culinare de sezon.

„În această dimineață am convocat conducerea ANSVSA, pe dl. președinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii și am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi valorizați de către persoanele fizice”, afirmă Florin Barbu.

Norme de biosecuritate și pentru persoanele fizice

Porc Crăciun. Conform actului legislativ adoptat, au fost stabilite anumite norme de biosecuritate și reguli pentru persoanele fizice care doresc să valorifice porci. Aceste reguli includ necesitatea de a:

  • consulta un medic veterinar
  • obține o adeverință care să certifice starea de sănătate a porcului.

„Sigur, orice mișcare de porc, valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, adaugă Barbu.

Porc Crăciun. Ministrul Barbu a subliniat că în cadrul acestor proceduri, partea de sănătate publică a animalelor va fi asigurată de medicii concesionari. Serviciul va fi furnizat gratuit.

„Va fi modificat acest ordin și persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătorilor de Crăciun”, încheie Barbu.

porc
SURSA FOTO: Dreamstime

Porc Crăciun. Reguli pentru crescătorii de porci

Potrivit noilor reguli, micii crescători de suine sunt obligați să respecte următoarele condiții și cerințe de biosecuritate.

  • Porcinele deținute trebuie să fie identificate individual și înregistrate în Baza națională de date
  • Exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar regulat
  • Porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploatația
  • Comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la acestea este strict interzisă

De asemenea, micii crescători de porci trebuie să respecte și aceste cerințe de biosecuritate:

  • Porcinele trebuie să fie ținute în adăposturi împrejmuite pentru a evita contactul cu alte animale din alte exploatații sau cu animale sălbatice
  • Adăposturile de porcine trebuie să permită curățarea și dezinfectarea ușoară
  • Se impune asigurarea condițiilor pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele
  • Se recomandă schimbarea încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile porcine
  • Utilizarea tăvițelor cu dezinfectant pentru curățarea încălțămintei este obligatorie
  • Accesul vizitatorilor în spațiile porcine trebuie limitat
  • Persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic le este interzis accesul în spațiile cu porcine timp de minimum 48 de ore
  • Spațiile în care sunt ținute furajele și așternutul trebuie împrejmuite și protejate
  • Porcinele pot fi hrănite cu nutrețuri vegetale numai după o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltare
  • Paiele pentru așternut pot fi utilizate numai după o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare
  • Resturile menajere care conțin urme de carne sau produse din carne de porc nu pot fi administrate în hrana porcilor. Aici intră și apa rezultată de la spălarea cărnii de porc