Omul de afaceri ieşean Neculai Apostol negociază cu o serie de bănci, între care Deutsche Bank şi Raiffeisen Bank, un împrumut de 20 de milioane de euro, destinat extinderii capacităţii fermei Suinprod Roman. Chiar dacă jumătate din carnea consumată de români este de porc, producătorii români nu reuşesc să se adapteze la cerere, motiv pentru care cel puţin o treime din produsele aflate pe piaţă sunt importate. În aceste condiţii, unii procesatori încearcă să-şi maximize
Omul de afaceri ieşean Neculai Apostol negociază cu o serie de bănci, între care Deutsche Bank şi Raiffeisen Bank, un împrumut de 20 de milioane de euro, destinat extinderii capacităţii fermei Suinprod Roman.
Chiar dacă jumătate din carnea consumată de români este de porc, producătorii români nu reuşesc să se adapteze la cerere, motiv pentru care cel puţin o treime din produsele aflate pe piaţă sunt importate. În aceste condiţii, unii procesatori încearcă să-şi maximizeze producţia, dar situaţia dificilă de pe piaţa financiară le limitează accesul la finanţări. „E greu să găseşti bani de la bănci când eşti la concurenţă cu statul“, spune omul de afaceri ieşean Neculai Apostol, cu o avere de 55 de milioane de euro, potrivit Top 300 Capital, şi proprietar al procesatorului de carne Kosarom. În pofida condiţiilor ostile de pe piaţă, Apostol intenţionează să majoreze capacitatea fermei Suinprod Roman de la 70.000 de capete, în prezent, la 260.000.
La ferma de la Roman, deţinută de Kosarom (91% din acţiuni), sunt prevăzute investiţii de 20 de milioane de euro, bani pentru care Apostol negociază cu mai multe bănci, printre care Deutsche Bank, Raiffeisen Bank şi, eventual, BCR. „Creditul va fi, cel mai probabil, în euro. Cred că vor trece câteva luni până vom încheia negocierile şi vom obţine finanţarea de care avem nevoie“, spune Apostol. Cât ar putea costa acest credit? „ E greu de crezut că o companie românească va putea lua un credit în euro la o dobândă mai mică de 4% peste valoarea Euribor (n. red. 0,7%, în 4 noiembrie)“, explică avocatul de business Gabriel Biriş. Pentru un credit în lei, analistul bancar Bogdan Baltazar crede că o dobândă de 14% este foarte probabilă, în condiţiile în care statul se împrumută cu 10%-11%.
Exportul, o nouă şansă
În condiţiile în care se va reuşi extinderea capacităţii Suinprod, Apostol va deţine circa 6% din efectivul de porcine existent pe piaţa internă, cifrat la 4,8 milioane de capete (în mai 2009, potrivit Institutului Naţional de Statistică – INS). Datele INS indică, în 2009, o diminuare cu circa 6,5% a numărului de capete de porcine din fermele româneşti faţă de 2008. Prin urmare, cele 190.000 de capete ce vor suplimenta efectivul de la Roman vor contribui la reechilibrarea pieţei. De altfel, obiectivul clar al lui Neculai Apostol este de a câştiga cotă de piaţă, în aşteptarea creşterii consumului.
Dincolo de lipsa de susţinere din partea statului, producătorii din domeniu au avut de suferit şi din cauza interdicţiei la export, determinată de pericolul pestei porcine. Din ianuarie 2010, însă, interdicţia va fi ridicată, iar producătorii autohtoni vor putea ieşi pe pieţele din Uniunea Europeană şi vor putea contracara prezenţa masivă a europenilor pe piaţa internă. Acesta este un alt motiv pentru care proprietarul Kosarom caută să-şi maximizeze efectivele de porcine, o cale urmată şi de americanii de la Smithfield, care şi-au exprimat intenţia de a exporta o parte din producţia anuală, de 850.000 de porci. Momentan, aceştia din urmă se află într-un program masiv de investiţii, care a atins, până acum, valoarea de 500 milioane de dolari.
În cazul Kosarom, Apostol a ales integrarea producţiei, el deţinând, pe lângă ferma de porci de la Roman, crescătoria de păsări Avi Top, procesatorul de carne Kosarom, dar şi terenuri agricole care furnizează, cel puţin parţial, nutreţul pentru animale. Cifra de afaceri a firmelor controlate de Apostol a însumat, în 2008, circa 58 milioane de euro. „Încercăm, pe cât posibil, să integrăm producţia, să ne completăm afacerea. Însă nu am mai cumpărat terenuri agricole, pentru că în perioada aceasta e bine să nu te întinzi mai mult decât ţi-e plapuma“, explică el.
Dacă va obţine creditul, acesta va fi al doilea ca mărime acordat în decurs de un an de o bancă din România unui om de afaceri autohton, după cel în valoare de 25 milioane de euro, obţinut de George Copos de la BRD Société Générale.
Neculai Apostol, Kosarom
60% din consumul de carne de porc este acoperit din producţia internă, potrivit patronatului din domeniu. Diferenţa este asigurată din import
Kosarom a derulat investiţii de circa 30 de milioane de euro în intervalul 2005-2008. Anul trecut, companiia a înregistrat primele pierderi.