Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat recent că România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană începând cu luna octombrie a acestui an. Asta după ce decizia a fost votată în unanimitate în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene. ”Obținerea acestui acord permite României, după o perioadă istorică, recâștigarea dreptului de a face export cu porci vii nu doar în spațiul comunitar, ci și în țări terțe. Eforturile comune ale Reprezentanței României la Bruxelles și cele ale Ministerului Agriculturii și ANSVSA au dat în sfârșit roade”, a explicat ministrul.
Livrările de carne și produse procesate din carne de porc provenind de la firme românești au fost interzise pe piața Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În decembrie 2009, UE a permis unităților de procesare din România să iasă pe piața comunitară cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică, iar în noiembrie 2013 s-a anunțat că producătorii autohtoni vor putea exporta în spațiul comunitar carne de porc provenită din România. Ultima restricție era, așadar, cea privind porcii vii.
Având în vedere că, potrivit lui Irimescu, ultimul export românesc de porci vii a avut loc acum aproximativ 70 de ani, măsura nu ar părea să aibă un impact prea mare. Totuși, luând în calcul că în cei 13 ani de restricție s-au schimbat multe atât în economia românească, cât și în potențialele zone de destinație a exporturilor, rămâne încă să vedem care vor fi efectele.
Ceea ce este cert este că marii crescători de porci din România au solicitat în repetate rânduri deblocarea comerțului cu animale vii către UE. ”Am cerut necesitatea reconsiderării poziţiei Comisiei Europene faţă de porcul românesc, crescut într-un teritoriu liber de pestă porcină de aproape opt ani, care şi-a câştigat dreptul de a circula liber prin spaţiul european datorită eforturilor conjugate ale serviciilor veterinare şi ale fermierilor români”, spuneau reprezentanții asociaţiilor din sector. În plus, fermierii din domeniu se află într-o situație dificilă, fiind afectați, la fel ca omologii lor din UE, de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa, iar ridicarea restricției ar putea reprezenta o gură de oxigen pentru aceștia.
La jumătate
Problemele din sector ar putea explica și scăderea numărului de porcine în ultimul deceniu, de la un vârf de 6,8 milioane de exemplare atins la finele lui 2006 la 4,9 milioane la sfârșitul lui 2015. Evoluția descrescătoare pare a continua, ultimele date disponibile arătând că numărul de porci crescuți în România s-a redus cu 1,8% într-un an, de la 4,66 milioane în mai 2015 la 4,57 milioane în mai 2016.
Trebuie spus că în 1990 existau în România 12 milioane de porci (din care 3,47 milioane în zona privată), în 2000 numărul lor scăzuse la 4,79 milioane, iar între 2002 și 2014 numărul lor a fluctuat între 5,04 și 6,81 milioane. Efectivele fermelor de stat au coborât în aceeași perioadă de la circa 200.000 la 7.000, în timp ce numărul de porci din marile ferme private a crescut gradual, de la aproximativ un milion la aproape 1,8 milioane anul trecut.
Efectivele de porcine situau România pe locul al nouălea în UE la finele lui 2015, după Spania, Germania, Franţa, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia şi Belgia. În ceea ce privește densitatea acestora, țara noastră se afla la aceeași dată pe locul al 17-lea în Uniune, urmată de state precum Suedia, Finlanda, Slovacia, Grecia, Lituania şi Bulgaria.
Chinezi, danezi, libanezi
O privire în baza de date a Ministerului Finanțelor arată că, în 2015, pe primul loc în clasamentul celor mai mari firme având ca obiect principal de activitatea creșterea porcilor s-a situat Smithfield Ferme SRL din Timișoara. Compania aparține de grupul Smithfield Foods (fondat de americani, dar deținut în prezent de acționari chinezi), liderul mondial la creșterea de suine și procesarea de carne de porc, și a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproape 644 de milioane de lei și un profit net de 30,5 milioane.
Americanii au venit în România în 2004, când au achiziționat combinatul Comtim. Înainte de 1989, acolo lucrau circa 15.000 de persoane și erau crescuți și procesați anual circa 1,3 milioane de porci. Cea mai mare parte a producției mergea, evident, la export. În prezent, după investiții de circa 600 de milioane de dolari, cu doar circa 2.000 de angajați se produc anual aproape un milion de porci pentru consum. Smithfield Ferme deține 46 de ferme de porci în Timiș și Arad, în mare parte construite de la zero, iar Smithfield Prod operează un abator cu o capacitate de 600 de capete pe oră în Timișoara. În total, circa 30% din carcasele de porc clasificate în România ies pe porțile acestei unități. Anul trecut, circa 20% din producție a mers la export, au dezvăluit reprezentanții companiei.
Pe locul al doilea în top, la mare distanță, vine Nutricom SA din Oltenița, cu 120 de milioane de lei cifră de afaceri și doar 155.000 de lei profit net anul trecut. Pe lângă fermele de porci, aceasta mai deține ferme de păsări, un abator și o fabrică de furaje. Firma are ca acțiionar majoritar o companie cipriotă, Agrigento Holding Limited, în spatele căreia pare a se afla un grup de oameni de afaceri libanezi.
Însă în realitate al doilea mare crescător de porci din România este, de fapt, grupul danez Premium Porc. Acesta crește circa 370.000 de porci anual și operează prin șase companii, deținând ferme în Vrancea, Constanța, Olt și Sibiu. Firmele Degaro SRL, Premium Porc SRL și Premium Porc Negreni SRL au ocupat locurile al treilea, al șaselea și al nouălea în clasament, cu o cifră de afaceri cumulată de aproape 200 de milioane de lei și un profit net total de 15 milioane de lei în 2015.
Aproape de limită
În alte cazuri, problemele din sector și-au spus cuvântul și firme puternice au ajuns în situații delicate. De exemplu, unul dintre cei mai importanți crescători din sud-estul țării, Suintest SRL din Galați, a intrat în insolvență la propria cerere în februarie 2014. De la o cifră de afaceri de 71 de milioane de lei în 2012, compania a coborât până la 27 de milioane de lei anul trecut.
O speranță pentru fermierii aflați în dificultate o reprezintă ajutoarele europene. În 2016, de pildă, aceștia au primit 2,3 milioane de euro ca sprijin de la Bruxelles din cauza scăderii prețurilor. ”Prețul de vânzare la poarta fermei a atins pragul de 3,5 lei/kg, în timp ce prețul de producție al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6 lei/kilogram. Este cel mai mic preț de vânzare al porcului in viu din ultimii cinci ani”, arăta la începutul anului Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOPR). În plus, micii crescători de suine ar urma să primească un ajutor anual de 15.000 de euro pe fermă, arătau în vară oficialii Ministerului Agriculturii.
TOP 10 CRESCĂTORI
Cel mai mare fermier de porcine din România este, de departe, compania americană Smithfield, care funcționează pe scheletul fostei Comtim.
Loc Companie Localitate Cifră de afaceri 2015 (mil. lei)
1. Smithfield Ferme SRL Timișoara 644
2. Nutricom SA Oltenița 120
3. Degaro SRL București 86
4. Europig SA Șercaia, BV 64
5. Consinterfin SRL Slobozia Ciorăști, VN 62
6. Premium Porc SRL București 60
7. Suinprod SA Roman 53
8. CA Danbred Slobozia, AG 52
9. Premium Porc Negreni SRL Golești, VN 50
10. Abo Mix SA Satu Mare 48
Sursa: Risco
ÎN SCĂDERE
În România sunt crescute astăzi de aproape trei ori mai puține porcine decât acum 26 de ani.
Nr. porci (mil., dec.)
1990 12
2000 4,8
2005 6,6