a carnii, distrugerii industriei de procesare sau a colapsului sectorului zootehnic. Apropierea momentului aderarii la Uniunea Europeana mareste miza. Concurenta de pe piata unica ameninta atat procesarea, cat si sectorul cresterii porcilor. Este de la sine inteles ca ambele sectoare sunt importante pentru economia noastra, slabita de importurile masive de produse alimentare. Totusi, autoritatile se vad in situatia de a alege intre procesatori si crescatori. Alegere deloc confortabila intr-un an
a carnii, distrugerii industriei de procesare sau a colapsului sectorului zootehnic. Apropierea momentului aderarii la Uniunea Europeana mareste miza. Concurenta de pe piata unica ameninta atat procesarea, cat si sectorul cresterii porcilor. Este de la sine inteles ca ambele sectoare sunt importante pentru economia noastra, slabita de importurile masive de produse alimentare. Totusi, autoritatile se vad in situatia de a alege intre procesatori si crescatori. Alegere deloc confortabila intr-un an electoral. Pentru a impaca totusi porcul cu… integrarea europeana, Guvernul a hotarat sa reduca taxele vamale pentru importul carnii proaspete de porc cu 10%.Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC) au cerut suspendarea temporara a acestor taxe pentru a contrabalansa scumpirea materiei prime autohtone. „In ultimele luni, am asistat la scumpirea cu 100% a carnii de porc produse pe plan local, care pentru noi reprezinta materia prima. La adapostul protectiei vamale, crescatorii au marit preturile pentru carnea proaspata in carcasa”, spune Mihai Visan, director executiv al ARC. Preconizata reducere la jumatate a taxei ii nemultumeste totusi pe procesatori, care spun ca tot vor fi nevoiti sa mareasca preturile.Lucru care se va reflecta si in galantare. Cum carnea in carcasa reprezinta peste 50% din costuri, e clar ca si carnea proaspata din macelarii se va scumpi (de fapt, isi va continua trendul inceput acum cateva saptamani). Scumpirea ar fi putut fi evitata, spun procesatorii, daca nu ar fi existat taxe vamale pana acum.Lucrurile nu sunt, din punctul de vedere al crescatorilor, la fel de simple. „Am avut doi ani agricoli foarte grei, care au scumpit furajele. Efectele importurilor subventionate de carne (din tarile CEFTA care aderau la UE si voiau sa scape de surplusul de animale n.r.) au subminat si ele productia locala de carne de porc”, spune Stanca Tudor, director executiv in cadrul Patronatului Carnii de Porc din Romania (PCPR). Doamna Tudor recunoaste ca „productia” de porci nu tine pasul cu cererea interna, dar situatia „este pe cale sa se indrepte”. Stimulati de preturile bune, multi intreprinzatori au inceput sa investeasca in sectorul cresterii porcinelor, iar rezultatele se vor vedea in scurt timp. Cresterea ofertei de carne si ieftinirea furajelor va echilibra piata, in opinia crescatorilor. „Estimez ca vom asista la ieftinirea carnii de porc catre sfarsitul anului”, apreciaza Mircea Stoita, directorul Comtim, cel mai mare combinat autohton de crestere a porcilor. Acesta mai spune ca procesatorii beneficiaza deja de taxe 0% pentru carnea congelata, destinata preparatelor, si ca taxa pentru carnea proaspata este „ultima bariera” in fata dezastrului. Potrivit crescatorilor, taxele vamale protejeaza un sector „in convalescenta”, care va putea rezista in curand oricaror provocari venite din partea concurentei europene. „In curand” inseamna totusi prea tarziu pentru procesatori. „Trebuie sa recuperam din ramanerile in urma (tehnologice in principal), pentru a avea sanse sa concuram pe piata comuna. Avem nevoie de materie prima ieftina pentru a ajunge la acele rezultate financiare care sa ne permita urgent investitii masive in retehnologizare”, spune Sorin Minea, presedintele ARC.Vecinii nostri au utilizat mult mai eficient barierele vamale si subventiile. In timp, la ei a aparut un sector eficient de crestere a porcilor, „impanat” de investitii straine si tehnologii moderne. Prin urmare, procesatorii din fostele tari CEFTA beneficiaza acum de materie prima ieftina, iar consumatorii au parte de produse de calitate, la preturi competitive.Sub impulsul diferitelor „stimulente”, efectivele de porci s-au prabusit la inceputul anilor 90, iar redresarea se lasa inca asteptata. Pana atunci, consumatorii vad cum friptura de porc se transforma treptat in produs de lux.
Topul crescatorilor industriali de porci
1. Comtim Grup, judetul Timis, 100.000 de capete. Reuneste facilitatile de crestere a porcilor (nu si procesare) din cadrul fostului combinat integrat, construit la inceputul anilor 80. Proprietarul este, incepand cu anul 2000, puternica firma australiana Smorgon&Cojo Group.
2. Suintest Peris, judetul Ilfov, 95.000 de capete. Este detinut in majoritate de catre SIF Muntenia. Restul actiunilor a fost cumparat de catre salariatii societatii.
3. Complexul de crestere Braila, 80.000 de capete. Proprietatea presedintelui PCPR, Gheorghe Caruz.
4. Agroflip Bontida, judetul Cluj, 50.000 de capete. Societatea apartine omului de afaceri Liviu Florian.
5. Suinprod Roman, judetul Neamt. Parte a grupului agro-alimentar Kosarom, detinut de omul de afaceri Nicolae Apostol.
Porcul bine crescut, o raritate In Romania
· In perioada comunista, sectorul cresterii porcilor era industrializat, concentrat in cateva complexuri gigantice, copiate dupa moda sovietica.
· Lipsa unor manageri competenti, izolarea sectorului fata de tendintele internationale si pozitia de monopol a marilor complexuri au descurajat investitiile straine in acest sector, la inceputul anilor 90.
· Privatizarea unei parti din marile complexuri, la mijlocul anilor 90, a determinat mentinerea unei taxe vamale mari la carcasa din import. Pierderile acestor unitati erau mascate de preturile mari de pe piata.
· In 1997, autoritatile au incercat oprirea pierderilor prin lichidarea complexurilor neviabile.
· Guvernul actual a pendulat intre protectionism si reducerea graduala a taxelor vamale. A introdus si marit progresiv subventiile pentru carnea de porc, cu efecte contradictorii. Evolutia efectivelor de porci continua sa varieze foarte mult.
· In prezent, multi producatori de cereale sau procesatori de carne investesc in ferme mici de crestere a porcilor, de cateva mii de capete.