Porsche Automobil Holding si-a marit participatia in cadrul Volkswagen (VW) si a ajuns in prezent sa detina peste 50% din titlurile acetei companii, fiind astfel constransa la a face o oferta de preluare si a producatorului suedez de camioane Scania.

In prezent, Porsche detine 50,76% din titlurile VW, fata de 42,6% cat detinea anterior.

Participatia de 8,16% din actiunile Volkswagen a fost cumparata cu circa 6,1 miliarde de euro (8,49 miliarde de dolari). Tranzactia a avut loc in cursul zilei de luni, potrivit ANE.

Planul initial al Porsche prevedea ridicarea participatiei la peste 50% pana la sfarsitul anului 2008, insa in luna octombrie, actiunile Volkswagen au crescut surprinzator, de la 210 euro/titlu la 1.000 euro/titlu in numai doua sesiuni de tranzactionare pe bursa.

Potrivit unui purtator de cuvant al Porsche, comstructorul de masini sport doreste in continuare sa ajunga la un portofoliu de 75% din actiunile Volkswagen in cursul acestui an, in conditiile unui mediu economic prielnic pentru piata de profil.

Consecinta imediata a cresterii participatiei Porsche la VW este ca producatorul de masini sport detine acum controlul indirect al Scania, companie in cadrul careia Volkswagen detine circa 69% din drepturile de vot.

Conform legislatiei din Suedia, Porsche trebuie sa faca o oferta de preluare pentru Scania. Cu toate acestea, constructorul german a afirmat ca nu are niciun interes strategic in privinta companiei suedeze si nici nu intentioneaza sa-i cumpere actiunile.

Sursa: ANE