Din pagina de start a portalului poti ajunge la destinatii culturale (informatii despre muzee si alte institutii), atelier liternet (cuprinde articole literare, cronici, editoriale, interviuri cu diverse personalitati culturale), agenda culturala (cu programul teatrelor, cinematografelor si cronici), informatii despre scriitorii romani si fragmente din lucrarile lor. Exista si un forum pentru amatorii de discutii culturale, dar cea mai atractiva este sectiunea „editura liternet”. Cartile de acolo sunt disponibile online si pot fi downloadate gratis. Nu sunt chiar foarte multe, insa printre autorii care au publicat in aceasta sectiune se numara si Alexandru Paleologu („Amicus Plato… sau: Despartirea de Noica”), Horia Garbea („Rata cu portocale”) ori regizorul Cristian Mungiu („7 scenarii”). Tot aici exista si doua albume cu fotografii: „Mornings” („Dimineti”), semnat Cosmin Bumbut si „O expozitie”, semnat Alexandru Paul.

Paradoxuri si dictionar de logica
Regretatul profesor Gheorghe Enescu, una din putinele autoritati in materie de logica de la sfarsitul secolului trecut, este semnatarul a doua volume tiparite intr-un bun spirit complementar la Editura Tehnica: „Dictionar de logica” si „Paradoxuri, sofisme, aporii”. Primul este o reeditare necesara a unei lucrari aparute nu cu mult inainte de 1989, care cuprinde, in forma foarte concisa, dar comprehensiva, o trecere in revista a mai tuturor sistemelor logice, simbolice sau nu, de la Aristotel la ultimele formalizari. Daca ar exista un index cronologic, articolele dictionarului ar putea fi citite ca o foarte nutritiva intelectual istorie a logicii, fara a pacatui prin exces de concizie sau a lasa pe dinafara vreo dezvoltare de amploare. Celalalt volum este o colectie de eseuri ale profesorului care ar putea umple spatiile goale dintre articolele dictionarului. Paradoxurile si aporiile sunt, de la Zenon incoace, semne ale insuficientei unui sistem formal, care insa duc la dezvoltarea unei teorii ulterioare, cu solutii ale problemei.

Calatoriile lui Conrad
Scrierile lui Joseph Conrad au fost considerate pagini fascinante ale literaturii britanice desi scriitorul, nascut in Ucraina, se pare ca a continuat toata viata sa gandeasca in poloneza. Dar a avut curajul sa scrie intr-o limba invatata la maturitate desi, la inceput, se simteau usoare stangacii. A ajuns sa fie considerat unul din marii stilisti ai limbii engleze. Este cunoscut ca autorul care a pus marea in centrul scrierilor sale. Personajul principal din „Inima intunericului” (aparuta, la noi, la Editura Paralela 45), Marlow, a fost interpretat ca unul dintre cele mai complete alterego-uri ale autorului, desi acesta a considerat ca e vorba de o confuzie. Oricum ar sta lucrurile, prin Marlow, Joseph Conrad ne ajuta sa descoperim lumea fascinanta din Congo. El investigheaza istoria, dar isi investigheaza si propria fiinta interioara. Judeca invadarea tragica a Africii, dar si pe cea a propriei sale constiinte.

Deep Dish: Mamaia-Toronto si retur
Doi DJ iranieni care activeza in America au fost acum doua week-end-uri la Mamaia, in discoteca La Mania, cu un album care s-a instalat confortabil pe locul I in Billboard Electronic Albums Chart, dupa lansarea din 10 iunie. Oricat de incredibil suna, e adevarat. Trupa se numeste Deep Dish si ii are in componenta pe Sharam Tayebi si Ali „Dubfire” Shirazinia, iar albumul la care ne referim este Global Underground # 25 – Toronto. Discul se bazeaza pe gig-urile (sau petrecerile) de la The Guvernment, superclub din orasul canadian, unde Sharam si Ali au confectionat ceea ce ei considera a fi cele mai bune mixuri ale carierei lor. Ca si alte titluri din seria Global Underground, Toronto inseamna un pas inainte catre consacrarea, in publicul larg, a artei DJ-ului ca la fel de valida precum creatia originala. Ultimul GU este considerat de avizati mai bun decat GU # 021 – Moscow, pentru care Deep Dish au primit un Grammy anul trecut.