Au trecut doi ani de cind Hotelul Mara din Sinaia este disputat i instanta. 24 de creditori ai Mara Investments, societatea care a demarat proiectul de construire a hotelului i 1992, isi revendica sumele pe care le au de primit. Cel mai mare creditor este statul, reprezentat de Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), a carei creanta asupra societatii Mara Investments - 24,36 milioane de dolari si 41,13 miliarde de lei - reprezinta aproape 99% din totalul sumelor reclamate de creditor
Au trecut doi ani de cind Hotelul Mara din Sinaia este disputat i instanta. 24 de creditori ai Mara Investments, societatea care a demarat proiectul de construire a hotelului i 1992, isi revendica sumele pe care le au de primit. Cel mai mare creditor este statul, reprezentat de Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), a carei creanta asupra societatii Mara Investments – 24,36 milioane de dolari si 41,13 miliarde de lei – reprezinta aproape 99% din totalul sumelor reclamate de creditorii iregistrati la tribunal.
Istoria datoriilor Mara Investments icepe i anul 1992. Atunci au iceput lucrarile pentru construirea complexului Mara – Sinaia, de catre Mara Investments. Ratarea asocierii cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, pentru realizarea obiectivului din Sinaia, i-a orientat pe initiatorii proiectului catre fosta banca de comert exterior, Bancorex.
Finantarile obtinute de la Bancorex, care au iceput sa curga din 1993, au permis societatii Mara Investments sa finalizeze lucrarile pentru obiectivul turistic din Sinaia. Creditul principal acordat de Bancorex se cifra, i august 1994, la 13,7 milioane de dolari. Ioan Cojocarescu, presedintele Mara Investments, recunoaste ca ica din acea vreme se prefigura incapacitatea de a rambursa creditul contractat cu Bancorex. Cojocarescu spune: „in 1994, iainte ca prima rata sa devina scadenta, ne-am exprimat intentia de a ne declara i faliment. Timp de trei ani n-am primit nici un raspuns de la Bancorex”. Din informatiile pe care le avem noi, din august 1994, pina i iulie 1995, conform unei conventii icheiate cu Bancorex, Mara Investments a beneficiat de trageri lunare, i limita a 7,5 milioane de dolari. Platile restante pina i august 1994 au fost adaugate la cele obtinute dupa aceasta data, iar aceasta a facut posibila continuarea lucrarilor de constructii si darea i folosinta a 50% din capacitatea proiectata a hotelului, i 1995. Un an mai tirziu, obiectivul era finalizat i proportie de 99%.
Cojocarescu declara, acum: „Bine am facut ca nu am mers mai departe, pentru ca hotelul s-a lansat pe piata si este o itreprindere profitabila”. Domnul Cojocarescu are dreptate. Obiectivul s-a finalizat, dar a lasat i urma datorii neachitate, iar plata acestora este aminata sine die.
in mai 1998, Hotelul Mara a intrat i lantul international Holiday Inn. O imagine buna i piata turismului rominesc, dar care, citeva luni mai tirziu, avea sa se sifoneze pe culoarele tribunalului, o data cu depunerea cererii de icepere a procedurilor de lichidare sau reorganizare, din partea creditorului Romstal Imex SRL. Proceduri lungi, care nici dupa doi ani nu lasa sa se itrevada o cale de rezolvare, din cele doua posibile: lichidare sau reorganizare.
AVAB vrea lichidarea
Din cei 24 de creditori care s-au iscris la masa credala, doar unul singur este ipotecar: Agentia de Valorificare a Activelor Bancare. Aceasta presupune ca, i cazul i care hotarirea Tribunalului va fi de lichidare, AVAB va fi primul creditor care isi va recupera banii. Pentru ceilalti, toti chirografari, sansele de a mai recupera ceva din datorii sunt aproape nule. O evaluare a unei firme agreate de AVAB arata ca, fara a se tine cont de conditiile care tin de piata, sumele rezultate din valorificarea activelor societatii debitoare ajung aproape de nivelul creantei pe care AVAB o are asupra Mara Investments.
Acesta este si motivul pentru care unul dintre creditori, SC Fiabil SA, a solicitat itocmirea unui raport care sa indice viabilitatea societatii si, deci, potentialul acesteia de a-si rambursa datoriile. Alexandru Stamatiu, directorul SC Fiabil SA, este constient de faptul ca lichidarea nu-i va aduce nimic din sumele pe care le are de primit. Desi nu este convins ca o data intrata i reorganizare, societatea debitoare isi va onora obligatiile catre creditori, se agata, totusi, de unica solutie care-i permite sa mai spere ca va icasa ceva din banii pe care ii are de primit de la Mara Investments. „Am discutat cu domnul Cojocarescu. Pot accepta un plan de reorganizare, daca debitorul se obliga sa plateasca penalizari de itirziere, la nivelul pe care mi le aplica mie statul, pentru sumele restante pe care nu pot sa le achit pentru ca, la rindul meu, nu pot sa-mi recuperez banii de la debitori. Nu am nimic de pierdut. Ei ma vor purta ica trei ani prin instanta, eu adun penalitati de itirziere”, precizeaza Alexandru Stamatiu. De partea cealalta, AVAB isi apara propriile interese.
Dan Pazara, seful AVAB, ne-a declarat ca un program de esalonare a platilor ar fi fost acceptat de agentie, dar numai i conditiile i care ar fi avut garantia pastrarii valorii banilor la nivelul din momentul icheierii tranzactiei. „La Tribunal, Mara Investments a venit cu un grafic de esalonare a celei mai mari parti din datorie, i lei. Daca as accepta acest lucru, ar trebui sa admit, din start, ca voi pierde serios, ca urmare a inflatiei din urmatorii trei-patru ani, perioada propusa i graficul de plata”, spune Dan Pazara. in programul de reorganizare propus de Mara Investments, debitorul porneste de la ideea ca afacerile sale se vor situa pe o panta ascendenta. El mizeaza pe „atingerea unui grad de ocupare de 65% din capacitate, fata de o medie de aproape 60%, iregistrata anul acesta”. in replica, Pazara spune: „si daca Rominia va merge pe o panta negativa? Ce garantie am, acum, ca lucrurile vor merge pe o traiectorie ascendenta, pentru a spera ca AVAB recupereaza datoria, la capatul celor trei sau patru ani?” Pe de alta parte, sunt surse AVAB care spun ca veniturile societatii ii asigura acesteia, i prezent, cheltuielile curente de functionare. Pazara declara transant ca se va opune planului de reorganizare, fiind adeptul lichidarii, proces din care crede ca va recupera mult mai mult decit acceptind un program de reorganizare care presupune un grafic de plata ce nu ofera certitudinea ca va fi respectat.
De cealalta parte, Ioan Cojocarescu afirma: „Noi avem posibilitatea clara de rambursare a datoriilor. Daca programul nu va fi aprobat, aceasta nu iseamna decit rea-vointa. Nu poti sa omori o afacere profitabila”. Profitabila, da, dar i conditiile i care este permisa continuarea activitatii, fara a achita datoriile catre creditori.
Activele complexului turistic din Sinaia sunt ipotecate
Hotelul Mara din Sinaia are i dotare:
– 334 locuri de cazare;
– 2 saloane restaurant, cu 330 locuri;
– 2 sali de conferinte, cu 260 de locuri;
– 1 club de noapte, cu 60 de locuri;
– 4 terenuri de tenis;
– piscina semiacoperita, sauna, spatii comerciale, centru de mentinere a sanatatii (840 m.p.)
– cazino.
Agentia de Valorificare a Activelor Bancare are ipoteca de rang I asupra terenului si a constructiei, gaj cu deposedare asupra actiunilor detinute de actionarii societatii, gaj fara deposedare asupra echipamentelor si utilajelor platite cu creditul obtinut de la Bancorex.
AcL?ionarii Mara Investments
Mara Investments are 105 actionari. 96 din acestia sunt persoane fizice, cu o participare nesemnificativa la capitalul social – 2,51%. Cea mai mare pondere i structura actionariatului societatii este data de citeva persoane juridice:
· Mara Tour – 51,22%;
· Asirom – 37,08%;
· Geomin – 6,37%.