O îmbrăcăminte prea strâmtă nu doar că arată inestetic, dar poate cauza și diverse probleme de sănătate.
O pereche de pantaloni sau blugi prea strâmți crește presiunea în partea inferioară a abdomenului, ceea ce determină migrarea acidului gastric spre esofag, provocând arsuri la stomac. Cu timpul, aceasta poate duce la inflamații, ulcer și chiar la cancer esofagian, avertizează Richard Bricknell, directorul Bristol Physiotherapy Clinic, scrie digi24.ro, care citează surse externe.
Mai mult, contracția artificială a stomacului împiedică degajarea completă a diafragmei în timpul respirației, ceea ce poate provoca hiperventilație, atacuri de panică și incontinență pe fond de stres. Poate crește în mod semnificativ riscul de tulburări numite meralgia paresthetica. Este vorba de afectarea nervilor de la nivelul pelvisului până la coapsa din exterior, în urma căreia apare senzația de durere inghinală, arsură, furnicături și amorțire, notează și Agerpres.
Bărbații care poartă haine prea strâmte riscă să se aleagă cu hernie, iar gulerele prea strânse ale cămășilor crește riscul de boli oculare grave. Presiunea pe vena jugulară a gâtului duce la creșterea presiunii interne la nivelul ochilor și, prin urmare, la glaucom. În plus, limitarea fluxului sanguin la creier prin arterele carotide provoacă dureri de cap, vedere încețoșată și amețeli.
La fel ca piesele vestimentare, și încălțămintea prea strâmtă este nocivă. Astfel, pantofii prea strâmți pot provoca deformarea articulațiilor degetelor de la picioare, iar, în cazul în care sunt purtați mai multă vreme, se creează condiții ideale pentru dezvoltarea ciupercilor la picioare. Micozele piciorului se pot forma de asemenea, atunci când o persoană poartă pantofi fără șosete, mai arată digi24.
Același lucru este valabil și pentru lenjeria de corp, în special cea fabricată din materiale sintetice care nu lasă aerul să circule și păstrează umiditatea. O astfel de lenjerie provoacă la femei cistita, iar în cazul bărbaților infertilitatea.