Familii intregi, tineri absolventi optimisti, someri descurajati de nereusite, toti se indreapta catre Germania in cautarea sansei care sa le schimbe viata. Nemtii, priceputi in a depista avantaje in interes propriu, nu au intarziat sa valorifice mana de lucru din strainatate. Muncitorii si inginerii bine pregatiti acopera necesarul economiei germane in diferite sectoare industriale. Mai nou, guvernul faciliteaza strainilor obtinerea de posturi in domeniul tehnologiei informatice. Pentru romani,
Familii intregi, tineri absolventi optimisti, someri descurajati de nereusite, toti se indreapta catre Germania in cautarea sansei care sa le schimbe viata. Nemtii, priceputi in a depista avantaje in interes propriu, nu au intarziat sa valorifice mana de lucru din strainatate. Muncitorii si inginerii bine pregatiti acopera necesarul economiei germane in diferite sectoare industriale. Mai nou, guvernul faciliteaza strainilor obtinerea de posturi in domeniul tehnologiei informatice. Pentru romani, salariile ce se pot obtine aici sunt mai mult decat rezonabile, iar conditiile de munca, mult peste nivelul din tara. O motivatie in plus pentru cei ce doresc sa migreze temporar sau definitiv spre Germania o constituie existenta unor puternice comunitati romane. Estimarile indica aproximativ 650.000 de sasi si svabi originari din vestul si centrul Romaniei, in afara celor 130.000 de etnici romani inregistrati oficial.
Plecarea la munca in Germania este o adevarata traditie
Comunitatile sunt concentrate in zona orasului MALnchen (Bavaria) si in landurile din estul fostei RFG. In afara de rezidentii legali, se apreciaza ca in Germania traiesc si muncesc ilegal circa 70.000 de romani. Munca la negru este insa o solutie a celor disperati sau inconstienti. Spunem inconstienti, pentru ca riscurile implicate sunt foarte mari, atat pentru angajat, cat si pentru firma angajatoare. De aceea, nimic nu este mai sigur decat calea legala. In acest sens a fost incheiat un acord bilateral in privinta schimbului de forta de munca intre tara noastra si Germania, care cuprinde doua conventii. Prima dintre acestea are in vedere contracte pentru lucratori sezonieri, pe o durata de trei luni. Exista doua modalitati de desfasurare a selectiei: fie partea germana vine si selectioneaza muncitori din Romania, fie acestia isi cauta singuri angajatori din Germania. In cel de-al doilea caz, firma angajatoare depune o cerere la Centrala de Mediere a Fortei de Munca de la Bonn. Aceasta analizeaza solicitarile, si daca sunt aprobate, se incheie un contract nominal care este trimis in Romania la Directia de Ocupare a Fortei de Munca. Solicitantii locului de munca intra in posesia contractelor prin intermediul acestei institutii. A doua intelegere este numita „conventia pentru lucratori oaspeti”, contractele avand o durata de 18 luni. Reprezentantii Centralei de Mediere a Fortei de Munca de la Bonn vin in Romania de doua-trei ori pe an pentru a selectiona candidatii, in functie de cererea de forta de munca de pe piata germana. Selectia candidatilor se desfasoara in trei etape. Mai intai, candidatii sunt programati la o intalnire cu reprezentantii Ministerului Muncii si Protectiei Sociale din Romania. Solicitantii sunt intervievati in limba germana si, totodata, trebuie sa completeze un chestionar, in aceeasi limba, despre cunostintele si experienta profesionala pe care o detin. Tot atunci ei depun la Minister dosarul personal care contine cartea de munca, actele de identitate, contractul de munca aflat in vigoare si orice fel de diplome sau atestate obtinute. Cu cat mai multe, cu atat mai bine. In urma acestei intalniri are loc prima preselectie a candidatilor. Apoi, reprezentantii MMSS, impreuna cu cei de la Centrala de Mediere a Fortei de Munca de la Bonn si de la firmele interesate, examineaza dosarele si efectueaza a doua preselectie.
Angajatorul se lasa
cu greu convins
Candidatii acceptati in aceasta etapa sunt contactati si programati la interviul final, condus de partea germana. Pentru fiecare categorie de lucratori se formeaza o comisie separata. Interviul dureaza in medie 15 minute, si elementele care conteaza cel mai mult in evaluare sunt cunostintele de limba germana si, desigur, pregatirea profesionala. Candidatul este anuntat pe loc daca a fost acceptat sau nu. Daca raspunsul este pozitiv, contractul urmeaza sa soseasca din Germania in aproximativ trei luni, teoretic, dar practic poate dura chiar si un an de zile pana cand proaspatul angajat intra in posesia documentelor. Cand in sfarsit acest lucru se intampla, el mai trebuie sa mearga la Ambasada Germaniei pentru a-i fi eliberat permisul de munca si a putea sa-si faca bagajele pentru a pleca in Occident.
O categorie aparte a pietei de forta de munca in Germania o reprezinta specialistii in tehnologia informatiei. Aceasta tara acuza un deficit de 450.000 de informaticieni, motiv pentru care guvernul german a lansat in anul 2000 programul „Green Card”. Acesta este de fapt un permis de sedere si munca pentru specialistii IT, care difera de un permis obisnuit prin o serie de avantaje oferite. Numarul de locuri puse la dispozitie de guvern este de 20.000. In anul 2001 s-au acordat 10.000 de permise, dintre care 800 au fost obtinute de romani, iar la inceputul acestui an a fost initiata eliberarea celorlalte 10.000. Mai multe informatii despre Green Card pot fi aflate accesand site-ul www.rom2.de/ green_card.htm.
Informatii utile
· Prin Conventia de trei luni, in anul 2001 au plecat din Romania in Germania 16.500 de lucratori sezonieri.
· Prin Conventia pentru lucratori oaspeti, in anul 2001 au plecat 500 de romani la munca in Germania.
· Meserii solicitate: bucatar, ospatar, asistent medical, economist.
· Salariile ce se pot obtine se incadreaza in intervalul: 1.000- 2.000 euro.
· Contractul trimis de firma germana trebuie sa mentioneze exact: programul de lucru (in ore pe zi si zile pe satamana); daca se asigura cazare sau nu; conditiile de protectie sociala.
· Salarii care se pot obtine: firma germana trebuie sa garanteze angajatului un salariu brut de minimum 100.000 DM (aproximativ 50.000 euro) pe an, ceea ce inseamna minimum 2.500-3.000 euro net, pe luna.
· Cunoasterea limbii germane este o conditie obligatorie pe care candidatii pentru un post in Germania trebuie sa o indeplineasca atunci cand se prezinta la un interviu.
· Germania are incheiat cu Romania un acord de evitare a dublei impuneri ceea ce inseamna ca veniturile nu sunt impozitate decat in una dintre tari.
· Se afla in negociere un acord de securitate sociala care sa ia in considerare la
calculul pensiei in Romania perioada muncita in Germania. Pana la semnarea unui astfel de document cel mai bine este sa se incheie un contract individual cu Casa Judeteana de Pensi de care apartineti si sa virati o suma de bani lunar pe toata perioada derularii contractului de munca.