Portofelul digital promite să-i ajute pe oamenii din Uniunea Europeană, inclusiv pe români. Oficialii au precizat că fiecare cetățean va putea decide pentru el dacă dorește sau nu să folosească acest portofel. Mai mult, un europarlamentar danez spune că datele din portofelul digital vor fi protejate la cel mai înalt nivel.
Portofelul digital nu va fi impus nimănui
Uniunea Europeană face un pas important prin introducerea portofelului digital. Acest instrument este menit să faciliteze accesul cetățenilor la diverse servicii și documente oficiale.
Europarlamentarul Karen Melchior a subliniat recent în cadrul emisiunii „Be EU” importanța caracterului opțional al acestui serviciu. Ea spune că utilizarea portofelului digital nu va fi impusă, ci oferită ca o alternativă convenabilă și sigură.
Portofelul digital este o opțiune
Unul dintre aspectele esențiale ale portofelului digital european este faptul că utilizarea acestuia rămâne la latitudinea fiecărui cetățean.
Karen Melchior a menționat că soluția digitală trebuie să fie atât de atractivă și eficientă, încât oamenii să își dorească să o folosească, și nu să fie forțați.
„Acesta a fost și unul dintre lucrurile pentru care am luptat, ca portofelul să fie ceva ce poți alege să folosești, nu ceva ce guvernul te poate forța să folosești.”, spune aceasta.
Melchior a subliniat importanța alternativelor pentru cei care nu sunt familiarizați cu tehnologia digitală.
„Deci autoritățile trebuie să îți ofere o alternativă dacă nu vrei să folosești portofelul, astfel încât oamenii care nu sunt atât de pricepuți la digital să se poată adresa oricând autorităților și să aibă posibilitatea de a alege.”, continuă ea.
Datele vor fi protejate
Portofelul digital promite un nivel ridicat de confidențialitate și control din partea utilizatorului.
Această soluție va integra componente open source, ceea ce înseamnă că utilizatorii vor putea să verifice modul în care sunt gestionate datele lor personale.
„Nu ar trebui să forțăm oamenii să folosească soluții digitale proaste. Și cred că, în cazul portofelului digital, avem componente open source, un nivel ridicat de confidențialitate și control din partea utilizatorului.”, a mai spus ea.
Sistemul de portofel digital va permite cetățenilor să creeze un cont de utilizator conectat la documentele oficiale validate de autoritățile emitente.
Toate aceste date personale vor fi incluse în portofelul digital, simplificând astfel accesul la servicii administrative și reducând birocrația.
La fel ca în cazul cărții de identitate electronice, acest portofel digital va oferi o metodă modernă și eficientă pentru gestionarea documentelor și a datelor personale, fără a fi obligatoriu.
UE lucrează la portofelul digital de mai mulți ani
Punerea în funcțiune a sistemului portofelului de identitate digitală al UE a presupus deja ani de muncă pregătitoare, dar urmează încă multe teste, stabilirea standardelor și punerea în aplicare.
Până în prezent, blocul a instituit un cadru juridic pentru portofelele interoperabile din UE (și anume, Regulamentul privind identitatea digitală, care a intrat în vigoare în luna mai a acestui an).
Lucrările privind dezvoltarea unei arhitecturi tehnice sigure, a unor standarde și specificații comune sunt în curs de desfășurare. A fost creată o cutie de instrumente comună a UE.
Comisia a publicat, de asemenea, o arhitectură de referință pe GitHub. Codul este deschis. UE intenționează ca infrastructura ecosistemului să se bazeze pe standarde comune pentru a stimula încrederea și adoptarea.