Restul de 50 au, in total, peste un miliard de dolari in active, proprietati imobiliare, conturi bancare sau colectii private de arta si bijuterii. Comparativ, averea combinata a primilor 100 dintre cei mai bogati oameni din lume prezentati in prestigioasa revista Forbes a fost, anul acesta, de 880 miliarde de dolari. In Romania, averea medie acumulata de oamenii de afaceri din topul intocmit de revista Capital este de 60 de milioane de dolari, in timp ce averea medie pentru primii 100 clasati i
Restul de 50 au, in total, peste un miliard de dolari in active, proprietati imobiliare, conturi bancare sau colectii private de arta si bijuterii. Comparativ, averea combinata a primilor 100 dintre cei mai bogati oameni din lume prezentati in prestigioasa revista Forbes a fost, anul acesta, de 880 miliarde de dolari. In Romania, averea medie acumulata de oamenii de afaceri din topul intocmit de revista Capital este de 60 de milioane de dolari, in timp ce averea medie pentru primii 100 clasati in topul mondial este de 8,8 miliarde de dolari. si in lume, ca si la noi, oamenii care au acumulat averi importante au fost adesea controversati. Deosebirea este ca occidentalii au inteles de mult importanta oamenilor cu bani multi, in economiile in care traiesc. „Magnatii lumii impart cu mandrie cele doua modele arhicunoscute: cel american, in care privilegiatul a ajuns sa detina zeci de companii si trei edificii dupa un tun dat la bursa sau dupa alte artificii nu chiar legale, si cel burghez, in care averea trece din posesia parintilor in cea a odraslelor, scolite prin te miri ce universitati de renume”, afirma psihologul Florin Tudose. In Romania, afacerile a sapte dintre familiile consacrate in lumea business-ului trec astazi in mainile celei de a doua generatii, oameni tineri, scoliti in mari institute ale lumii.
Exista multimilionari romani, in dolari, de care s-au auzit foarte putine. In lista celor 100 de oameni bogati din Romania ei reprezinta aproape un sfert. Comertul, constructiile, prelucrarea lemnului, petrolul, noile tehnologii au format primul batalion. Foarte putini dintre acestia au avut bani inainte de 1989 in afara tarii, bani pe care sa-i aduca ulterior in Romania, pentru a-si dezvolta afaceri. La fel de putini recunosc faptul ca succesul din ultimii 12 ani s-a datorat relatiilor pe care le-au mostenit din timpul vechiului regim. „Imediat dupa Revolutie, doua mari categorii de oameni au intrat in lumea afacerilor, respectiv in sectorul privat: cei care vroiau mai mult decat le oferea sectorul de stat si cei care aveau anumite pozitii in sistemul administratiei publice, care le permiteau accesul la resurse. Din prima categorie s-au selectat cei peste 200.000 de manageri din sectorul privat care produc astazi mai bine de 60% din PIB. Din cea de a doua categorie, s-au selectat marii beneficiari ai tranzitiei, oameni asupra carora planeaza incontinuu suspiciunea de coruptie. Foarte putini sunt intr-o a treia categorie: oameni care au trait in strainatate pana la Revolutie, au venit cu bani si s-au apucat de afaceri private”, apreciaza sociologul Alin Teodorescu.
Media de varsta a celor prezenti in clasamentul efectuat de revista Capital este, in prezent, de 45 de ani. Vin puternic din urma, insa, tinerii specializati in domeniul comunicatiilor. Cel mai tanar dintre oamenii cu bani prezenti in clasamentul Capital are 29 de ani.
Din revista „Top 100 – Cei mai Bogati Romani” ce va aparea in data de 7 noiembrie a.c., veti putea afla informatii interesante despre cei mai importanti oameni din lumea business-ului romanesc.