Scopul planului de austeritate portughez este acela de a respecta înţelegerea făcută cu U.E. şi F.M.I., respectiv economisirea unei sume de 78 de miliarde de dolari.
Organizaţiile militare şi poliţieneşti stabilesc deja măsuri de îngheţare a posibilelor revolte ce vor avea loc în urma aprobării planului. Premierul Passos Coelho a promis că va dialoga continuu şi deschis cu masele, astfel  încât să evite eventualele conflicte. Cu privire la măsurile ce vor fi anunţate, premierul a declarat că vor fi reduse cu 15% cheltuielile din sectorul sănătăţii în 2011-2012.
Economiştii se aşteaptă ca guvernul portughez să reducă numărul muncitorilor din sectorul public, cu câte 2% pe an, în următorii 3 ani. Se preconizează, de asemenea, că numărul celor care lucrează în cadrul autorităţilor legale va fi redus cu 45%, potrivit unor analişti.
Înţelegerea încheiată cu U.E. spune că Portugalia trebuie să reducă deficitul bugetar de la 9,1% din PIB, la 5,9% în 2011 şi la 3% în 2013. Mai mult, oficialii portughezi urmăresc să reducă deficitul bugetar la 0% în 2015.
Guvernul portughez urmăreşte o contractare de 2,3% a economiei în acest an şi de 1,7% în 2012, înainte de a înregistra creştere economică în anul 2013.
Premierul portughez se va întâlni miercuri cu Angela Merkel, Nicholas Sarkozy şi Jose Luís Rodrigues Zapatero, premierul spaniol, în scopul discutării planului de austeritate.
Sursa: Financial Times