"Europa nu va fi credibilă decât în ziua în care Dijsselbloem nu va mai fi preşedintele Eurogrupului şi îşi va prezenta în mod clar scuze faţă de toate ţările şi popoarele pe care le-a ofensat cu declaraţiile sale", a declarat premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară, la fel ca şi Grecia, a fost nevoită să recurgă la un plan de asistenţă financiară.
Într-un interviu acordat recent Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Jeroen Dijsselbloem a declarat că ţările din sud "cheltuiesc bani pe alcool şi femei", o afirmaţie pentru care a refuzat să prezint scuze, marţi, în Parlamentul European. "În timpul crizei euro, ţările din Nord şi-au arătat solidaritatea cu ţările afectate de criză. Ca social-democrat, dau multă importanţă solidarităţii. Dar voi aveţi de asemenea obligaţii. Nu puteţi să cheltuiţi toţi banii pe alcool şi femei şi apoi să cereţi ajutor", a afirmat șeful Eurogrupului.
"Într-o Europă serioasă, Dijsselbloem ar fi fost concediat deja. Este inacceptabil ca o persoană cu un astfel de comportament şi care are o viziune rasistă, xenofobă şi sexistă cu privire la o parte din ţările europene să poată prezida o organizaţie cum este Eurogrupul", a apreciat miercuri Antonio Costa.
Eurogrupul reuneşte cei 19 miniştrii de Finanţe din ţările care au adoptat moneda euro, începând din luna ianuarie 2013, iar mandatul său de doi ani şi jumătate a fost reînnoit în luna iulie 2015, în plină criză a datoriilor Greciei.
În mod normal, mandatul lui Dijsselbloem în funcţia de preşedinte al Eurogrupului expiră în luna ianuarie 2018 însă partidul socialist din care face parte a suferit o înfrângere gravă la alegerile parlamentare care au avut loc săptămâna trecută în Olanda. În aceste condiţii, nu este clar dacă Dijsselbloem va mai rămâne în Guvernul condus de liberalul Mark Rutte după negocierile pentru formarea unei noi coaliţii.
AGERPRES
Citiți și:
Jeroen Dijsselbloem: Ţările din sudul Europei 'cheltuiesc bani pe alcool şi femei', apoi cer ajutor