Unda verde a fost dată de consiliul de administraţie al Fondului reprezentând cele 188 de state membre şi valoarea împrumuturilor acordate ţării de instituţia de la Washington după salvarea ţării în mai 2011 se ridică acum la 24,3 miliarde de euro, a declarat FMI într-un comunicat.

Copleşită de datorii şi lipsită de acces pe pieţele financiare, Portugalia a obţinut atunci o linie de credit de 78 miliarde de euro, promisă de FMI şi Uniunea Europeană în schimbul unui plan de economii drastice.

Lisabona a încercat recent să obţină o relaxare a măsurilor de austeritate impuse, încercând să treacă obiectivul de reducere a deficitului public pentru 2014 de la 4% la 4,5% din Produsul Intern Brut, dar troica i s-a opus.

Din contră, creditorii internaţionali au cerut ţării să ia noi măsuri de economisire anul viitor în timp ce austeritatea este deja puternic contestată în ţară.

Vineri, multe servicii publice din Portugalia au fost perturbate de o grevă împotriva bugetului 2014 care îi va lovi din plin pe funcţionarii publici prelungind programul lor de lucru săptămânal şi reducând pensiile. AGERPRES