Portugalia va ridica starea de urgență începând de vineri, a anunţat marţi şeful statului lusitan, Marcelo Rebelo de Sousa. După un vârf de circa 13.000 de cazuri noi de COVID-19 detectate la sfârşitul lui ianuarie, numărul contaminărilor cotidiene s-a stabilizat sub 500 în ultimele zile.
Starea de urgenţă în vigoare în Portugalia din noiembrie pentru a frâna pandemia de COVID-19 se va încheia vineri datorită îmbunătăţirii situaţiei sanitare, a anunţat marţi şeful statului lusitan, Marcelo Rebelo de Sousa, citat de AFP, transmite Agerpres.
„Am decis să nu reînnoiesc starea de urgenţă”, a spus preşedintele portughez, într-un discurs la televiziune.
„Stabilizarea şi reducerea numărului de decese şi de persoane spitalizate au cântărit în decizia mea”, a adăugat el, îndemnând în acelaşi timp la prudenţă.
Portugalia renunță la starea de urgență
După un vârf de circa 13.000 de cazuri noi de COVID-19 detectate la sfârşitul lui ianuarie, numărul contaminărilor cotidiene s-a stabilizat sub 500 în ultimele zile. Starea de urgenţă este un regim excepţional care permite în special guvernului să ia măsuri pentru a restrânge anumite libertăţi cu scopul de a încetini răspândirea pandemiei.
După ce s-a consultat marţi cu experţii în legătură cu situaţia sanitară din Portugalia, guvernul urmează să decidă săptămâna aceasta dacă îşi continuă planul de relaxare treptată. „Lupta împotriva pandemiei evoluează pozitiv”, a salutat marţi premierul Antonio Costa, după ce cu o zi înainte ţara nu a înregistrat niciun deces legat de COVID-19, o premieră din august 2020.
Următoarea şi ultima etapă a planului de relaxare a restricţiilor este programată cu începere de luni, în special cu autorizarea evenimentelor publice.
După două luni de lockdown pentru a opri al treilea val violent al pandemiei, Portugalia a început să relaxeze controlul la mijlocul lui martie. Mai mult de zece municipalităţi, cu o rată de incidenţă prea ridicată, nu au urmat însă toate etapele ieşirii din izolare.
Portugalia a depăşit pragul de trei milioane de vaccinuri administrate. Circa 800.000 de persoane au primit deja două doze de vaccin în această ţară cu puţin peste 10 milioane de locuitori, potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor sanitare, al cărei obiectiv este să ajungă la 70% din populaţie vaccinată în vară.