INE a informat Oficiul european de statistici Eurostat despre revizuirea deficitului ‘din cauza unei creşteri a nevoilor de finanţare şi a datoriei administraţiilor publice cu 0,5 şi, respectiv, 0,6 % din PIB’, precizează comunicatul INE.

Datoria publică a ţării a fost de asemenea revizuită în creştere, trecând de la 92,4 la 93 % din PIB, adică aproape 160,4 miliarde de euro.

Această revizuire intervine în timp ce în Portugalia se află în prezent o misiune a Comisiei Europene, a Băncii Centrale Europene şi a Fondului Monetar Internaţional, însărcinată să negocieze cu autorităţile portugheze contururile şi contrapartidele planului de salvare, totalizând pentru moment 80 de miliarde de euro, sumă cerută de Portugalia în 7 aprilie.

UE şi FMI şi-au exprimat deja disponibilitatea de a ajuta Portugalia, dar cu condiţia ca Lisabona să adopte până la jumătatea lunii mai un ‘program de ajustare’ care va trebui să cuprindă măsuri ‘ambiţioase’ de austeritate şi o politică de ‘creştere şi competitivitate’.
SURSA: Agerpres