‘Am definit obiective ambiţioase pentru 2010 şi 2011 şi le vom respecta. Finanţarea economiei noastre, protecţia locurilor de muncă, credibilitatea statului portughez şi modelul nostru social sunt în joc’, a precizat el.
Pentru reducerea deficitului public de la 7,3 % din PIB în acest an la 4,6 % spre sfârşitul anului 2011, guvernul portughez s-a dotat cu un buget de o rigoare inedită, axat pe scăderea salariilor sectorului public, majorări ale impozitelor, îngheţarea pensiilor şi suprimarea sau plafonarea prestaţiilor sociale.
Premierul Socrates a amintit că ‘majorarea dobânzilor’ provocate de ‘criza de încredere în datoriile ţărilor din zona euro’ a constrâns guvernul să ‘adopte măsuri dificile şi exigente cu scopul de a reduce deficitele şi a contribui la redobândirea încrederii pieţelor’.
Ameninţată de nivelul său de îndatorare şi de slabele sale perspective de creştere, Portugalia este în atenţia pieţelor financiare care o consideră viitoarea ţară din zona euro care riscă să aibă nevoie să apeleze la un ajutor extern, a subliniat el.
Şeful guvernului portughez a lansat un apel conaţionalilor săi ‘să se mobilizeze’ pentru ‘a pregăti viitorul’ şi ‘a face reforma’, să nu se demobilizeze ‘în faţa primei dificultăţi’, pentru că ‘aceasta este calea care trebuie urmată în contextul unei concertări sociale’.
SURSA: Agerpres