Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană se pregătesc să ofere Portugaliei un ajutor financiar de 80 miliarde euro. Portugalia devine astfel a treia țară din zona euro care apelează la bani de salvare în ultimul an.
Uniunea Europeană intenționează să finalizeze acordul până la jumătatea lunii viitoare, cu trei săptămâni înainte de alegerile electorale din Portugalia din iunie. Alegerile au fost pricinuite de demisia primului ministru Jose Socrates, care a părăsit funcția după ce Parlamentul a respins planul de reducere a deficitului bugetar, conform Bloomberg.
Cererea urgentă de fonduri a Portugaliei de săptămâna trecută a dat startul a ceea ce oficialii europeni speră să fie ultimul capitol ale crizei declanșate anul trecut de Grecia. Iar Portugalia nu va scăpa de austeritate bugetară și măsuri nepopulare, viitorul Guvern va fi obligat să le implementeze și de acordul cu Comisia Europeană și FMI.
Conform declarațiilor de la întâlnirea miniștrilor de finanțe dun UE de pe 8 aprilie, programul pe care Portugalia va trebui să îl implementeze inlude „ajustări fiscale ambițioase”, dar și un program masiv de privatizare. Negocierile vor începe săptămâna viitoare și vor fi conduse de Poul Thomsen, reprezentantul FMI care a condus și negocierile cu Grecia și Irlanda.
Una dintre principalele probleme pe care portughezii trebuie să le rezolve este cea a deficitului bugetar, situat la 8,6% anul trecut, mult peste estimările autorităților, de 7,3%. Ajutorul din partea CE și FMI este obligatoriu în condițiile în care Portugalia nu reușește să se mai împrumute de pe piețele financiare decât cu dobânzi foarte mari, de 8,6% – 8,8% pentru obligațiunile cu maturitate pe zece ani, nivel istoric pentru o țară din zona euro.