Guvernul portughez a creat condiţiile necesare care să îi permită ţării aflate sub asistenţă financiară să nu recurgă la al doilea plan de salvare, a dat asigurări joi seară premierul Pedro Passos Coelho, citat de AFP.
‘În ultimii doi ani, am dat rezultate care ne scutesc de al doilea plan de asistenţă’, a afirmat prim-ministrul într-un interviu acordat postului de televiziune TVI şi de radio TSF.
El a discutat despre două scenarii posibile pentru ieşirea Portugaliei din programul de ajutor în valoare de 78 de miliarde de euro care se încheie în iunie 2014: recurgerea la o linie de credit preventivă sau revenirea pe pieţe fără ajutor suplimentar, cum este cazul Irlandei.
‘Nu exclud niciuna din cele două posibilităţi’, a declarat premierul, adăugând că ieşirea din program va face obiectul discuţiilor cu creditorii internaţionali ai Portugaliei cu începere din luna ianuarie.
Un eventual program de precauţie, pentru a servi ca o ‘plasă de siguranţă’, ar avea ‘o durată de un an’. În opinia lui, un astfel de program nu ar avea nevoie de sprijinul Partidului Socialist, principala formaţiune de opoziţie, în măsura în care ar coincide cu durata mandatului guvernamental ce se încheie în septembrie 2015.
Ieşirea din program ‘nu se află în prezent pe agenda’ negocierilor cu troica finanţatorilor (FMI-UE-BCE) care au demarat pe 4 decembrie o nouă examinare a planului de austeritate al ţării, a mai spus Pedro Passos Coelho.
La fel ca întreaga clasă politică portugheză, prim-ministrul a criticat lipsa de coerenţă între luările de poziţie ale conducerii Fondului Monetar Internaţional şi practicile experţilor săi tehnici.
În timp ce directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a recunoscut că troica finanţatorilor a cerut Portugaliei ‘prea multă consolidare bugetară, prea repede’, acest discurs ‘nu este coerent cu deciziile luate în cursul negocierilor cu experţii troicăi’, a subliniat Passos Coelho.
Cu prilejul examinării trimestriale, Portugalia le-a solicitat fără succes creditorilor să relaxeze cura de austeritate şi să majoreze ţinta deficitului bugetar de la 4% la 4,5% din PIB în 2014. AGERPRES