Dupa ce a investit 10 milioane de dolari pentru insamantari, omul de afaceri vasluian se roaga
la Dumnezeu pentru vreme buna. Intre o repriza de afaceri si un telefon care suna din trei in trei minute, Adrian Porumboiu a stat de vorba cu Capital despre sansele imbogatirii in agricultura.
Dragos Nedelcu, Petre Barbu

Capital: Se zice ca ati dat peste 60 de miliarde lei, bani gheata, pe o fabrica de ulei. De unde ati scos banii, de la saltea?
Adrian Porumboiu: Am cumparat, intr-adevar, fabrica de ulei Ulerom din Vaslui, dar nu cu bani cash. Ar insemna sa umblu cu geamantane de bani dupa mine si cu vreo zece bodyguarzi. Ce sunt eu, geambas? si mai e o minciuna! S-a scris ca voi scoate faina Andreea Raducan. Nu-i adevarat! Cat despre fabrica de ulei, pe aceasta am dat 63 de miliarde lei si am cumparat-o de la firma Macro Pitesti. Ei o luasera de la Ministerul Finantelor cu aceeasi suma si trebuia, bineinteles, s-o vanda cu cel putin 63 de miliarde.

Capital: V-ati extins foarte mult in ultima vreme: fabrici de paine, lapte, afaceri in turism. De ce „ati atacat” acum uleiul?
Adrian Porumboiu: Din moment ce am cultivat 9.000 de hectare de floarea-soarelui, am crezut de cuviinta ca n-ar fi rau sa avem propria noastra capacitate de procesare. Vrem sa urmam exemplul fabricii de paine Mopan Suceava, pe care am luat-o in faliment, plina de mizerie si guzgani si am adus-o pe profit intr-o luna de zile.

Capital: Cum se face ca dvs. reusiti acolo unde altii dau faliment?
Adrian Porumboiu: Nu ma intrebati pe mine, intrebati-i pe Gelu Tofan si Theodor Stolojan, care au avut inainte Mopan. Cand am luat aceasta fabrica totul era blocat, cu datorii de 130 de miliarde de lei. In conditiile date, eu spun ca am reusit o performanta. Poate ca secretul succesului nostru consta in faptul ca am angajat manageri cu un ridicat simt al performantei. Sa stiti ca nu facem nici un fel de trafic cu stupefiante. Fiecare leu este bine cantarit.

Capital: Asta inseamna ca va administrati averea in detaliu?
Adrian Porumboiu: Bineinteles ca totul este sub control. In fiecare dimineata verific fiecare leu in parte care a iesit din companiile grupului. Cu sistemul acesta informational dezvoltat pot sa vad imediat situatiile din toate firmele grupului.

Capital: Sunteti unul dintre cei mai mari producatori de cereale din tara. V-ati imbogatit din agricultura?
Adrian Porumboiu: Nu stiu daca sunt cel mai mare, dar cu siguranta ma numar printre primii. Am in arenda 40.000 de hectare. Anul trecut, de exemplu, le-am platit celor peste 16.000 de proprietari de pamant in jur de doua milioane de dolari. Anul acesta o sa ajungem la trei milioane de dolari. In momentul in care finalizezi un proiect de realizare a unui sistem integrat poti sa faci profit. In urma cu 12 ani, mi-am propus sa fac agricultura ca la carte. Am luat pamant in arenda, am cumparat silozuri, apoi ne-am facut propriile fabrici de paine si faina, si in felul acesta am reusit sa inchid un circuit. Daca nu as fi reusit sa rezolv problema de procesare a produselor respective, iar acest circuit ar fi fost strangulat, cu siguranta ca n-ar fi aparut profitul.

Capital: Totusi, multa lume se plange ca agricultura nu este profitabila.
Adrian Porumboiu: Dom’le, aici e vorba si de risc. La sfarsitul anului trecut, de exemplu, am cheltuit peste 315 miliarde lei pe insamantare. Acum, stau si ma rog la Dumnezeu sa avem vreme buna si sa reusim sa scoatem macar 316 miliarde, pentru ca banii acestia i-am luat de la banci. Am riscat zece milioane de dolari si nu vreau sa cred ca am facut munca voluntara.

Capital: Agricultura pe loturi mici sau mari?
Adrian Porumboiu: Daca faci pe loturi mici trebuie sa-ti iei adio de la profit. Uitati-va la schimbarile de vreme! Anul trecut, daca as fi cultivat numai in sudul tarii, dadeam faliment. Daca te prinde seceta pe suprafete mici poti sa-i iei adio de la afacere. Cel mai bine este sa imparti riscul si sa cultivi acelasi lucru in mai multe zone.
Capital: Sunteti unicul actionar al grupului de firme Racova?
Adrian Porumboiu: Ar fi absurd sa fiu unicul actionar. Cred ca cel mai bun stimulent pentru un director executiv este sa-i pui in mana un anumit pachet de actiuni, fapt care ii creste responsabilitatea. Una este sa lucrezi pe un salariu si alta e sa stii ca la sfarsitul anului poti sa iei dividende.

Capital: Ce a trebuit sa invatati singur in afaceri?
Adrian Porumboiu: Totul. Sunt momente in care simti ca innebunesti si totul se duce de rapa. Atunci te intrebi ce nu functioneaza bine in angrenaj. Mi-am intrebat colaboratorii sau le-am cerut sfatul de fiecare data cand am simtit nevoia sa recunosc ca nu sunt atotstiutor.

Capital: Ce va infurie in lumea afacerilor?
Adrian Porumboiu: Lipsa de cuvant, puturosenia si lucrurile care nu sunt bine facute. Adevarul este ca ma infurii cam des, mai ales atunci cand lucrurile nu sunt la locul lor.

Capital: Ce faceti cand va treziti in mijlocul noptii si nu puteti adormi la loc?
Adrian Porumboiu: Inca n-am ajuns sa am cosmaruri. Am un somn linistit. Atunci cand te stii curat si cand nu ai intrat in nici un fel de jocuri, nu vad de ce ar trebui sa te trezesti in mijlocul noptii transpirat.

Capital: La ce partid cotizati?
Adrian Porumboiu: Nu cotizez la nimeni. Am relatii bune cu toata lumea. Respect pe cine ma respecta si tin la distanta pe cine ma vorbeste de rau. Cred ca cea mai mare prostie pentru un om de afaceri este sa se stie despre el ca e apropiat de un partid.

Capital: Care este salvarea fotbalului romanesc?
Adrian Porumboiu: Generatia lui Gica Popescu si Gheorghe Hagi.

Capital: Este un raspuns patetic. Au ei calitati manageriale?
Adrian Porumboiu: Ce sa invete Gica Popescu? Blaturile si cum sa aranjezi meciul cu un arbitru? In nici un caz! Chiar daca toata lumea se plange ca fotbalul romanesc este sarac, va spun eu ca in jurul acestui sport se invart sume uriase. Cine vorbeste despre saracia din fotbalul romanesc e mai mult decat demagog. Ultimele modele de masini si casele cele mai impozante le au oamenii din fotbal. Acesti oameni sunt saraci? Va asigur ca, anual, se invart zeci de milioane de dolari in fotbalul nostru.

Capital: Cand ati dat ultima oara spaga?
Adrian Porumboiu: Am iesit demult din jocurile de interese ale procesatorilor din agricultura. Poate de aceea mi-am si propus sa am propriul sistem integrat. Sunt imun si la Garda Financiara si la influentele locale.

Carte de vizita

Locul si data nasterii: Beceni (Buzau), 27 septembrie 1960
Starea civila: casatorit, doi baieti

Studii: Institutul de stiinte Economice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi

Functia actuala:
presedintele grupului de companii Racova, cu activitatii in agricultura, comert, turism. S-a numarat printre cei mai bogati 100 de romani in topul intocmit de revista Capital avand o avere de peste 50 de milioane de dolari.

Alte activitati:
arbitru in Divizia A (1984 – 1997)
si arbitru FIFA (1986 – 1995)

Adrian Porumboiu despre…

Ilie Sarbu, ministrul agriculturii
Ii port un respect deosebit pentru
ca a fost un arbitru corect la una
din licitatiile la care am participat.

Actiunile de la Dracula Park
Nu pot sa ma bag undeva unde
nu stiu ce se intampla.

Oamenii de afaceri romani
Cine nu este corect n-o sa-si protejeze niciodata afacerile. Cine spune ca a reusit prin combinatii politice sau economice va muri in scurt timp.Oamenii de la PutereAtata timp cat ei ne privesc pe noi doar ca pe niste contribuabili seriosi la bugetul statului, totul e in regula.

Dobanzile bancare
Bancile au pus tot timpul caruta in fata cailor, adica sa facem profit indiferent de ceea ce se intampla
cu micile afaceri. Ma bucur ca au murit dobanzile de 60-70%. Cu o dobanda de pana la 20%,
toata lumea ar avea curajul sa intre in afaceri.