Prin Samuel Bodman, adjunctul secretarului comertului, SUA a cerut Romaniei concesii vamale unilaterale. Anumite produse americane ar trebui sa intre in tara noastra cu taxe vamale reduse, fara ca marfurilor romanesti vandute dincolo de Ocean sa li se aplice aceeasi regula. Se considera ca ar fi o reparare a prejudiciilor pe care zona de liber schimb dintre Romania si UE le aduce intereselor americane. Alaturi de clauza natiunii celei mai favorizate, in relatia cu SUA, Romania este beneficiara Sistemului Generalizat de Preferinte (SGP): taxe vamale scazute la import pentru grupe restranse de produse. SGP este acordat de tarile dezvoltate statelor in curs de dezvoltare. In ceea ce ne priveste reprezinta circa 30% din valoarea exporturilor pe piata americana. Economiile realizate de exportatorii romani nu sunt impresionante: aproximativ 687 milioane USD intre 1997 si 2002. Asta pentru ca nici volumul exporturilor pe piata americana nu este impresionant: 2.290,7 milioane USD in aceeasi perioada.
Romania este acuzata ca violeaza acordul prin care este beneficiara SGP pentru ca importurile din UE sunt taxate mai putin decat cele americane. Protectia tarifara vamala este ridicata, 19%, si cum taxele se reflecta in pretul de vanzare, americanii se simt dezavantajati. Exporturile europene sunt intr-adevar favorizate. Este o consecinta a Acordului de Asociere la UE, semnat in 1993, si este valabila si pentru ceea ce vindem noi pe piata europeana.
Suntem prinsi la mijloc. Daca americanii castiga taxe vamale sub protectia tarifara generala de 19%, pierdem incasari la buget, expunem falimentului o parte a producatorilor romani si, nu in ultimul rand, rupem intelegerea cu UE. Ea prevede ca din 2007, o data deveniti parte integranta a pietei europene, putem reduce protectia vamala tarifara in cazul altor parteneri comerciali de la 19% la 6%. Daca nu le satisfacem cererea, o situatie extrema ar putea fi penalizarea prin retragerea SGP. Pentru ca acesta mai functioneaza doar pana in 2007, cand intram in clubul tarilor care au sarit de etapa ,,in curs de dezvoltare,,, un calcul grosso modo situeaza pierderea in jurul a 400 – 500 de milioane USD.
O posibila cale de mijloc exista. Secretarul de stat Eugen Dijmarescu, seful Departamentului de Comert Exterior al Romaniei, spune ca putem acorda concesii vamale temporare, pe o perioada de sase-opt luni. ,,Dar este obligatorie indeplinirea unor conditii: se aplica tuturor partenerilor comerciali din afara UE, taxa vamala nu poate fi sub 6%, este necesar acceptul Bruxelles-ului, iar produsul importat trebuie sa fie deficitar pe piata romaneasca, sa nu existe furnizor european si sa se regaseasca in export,,, spune el. Desi decizia nu a fost deocamdata luata, semnalul UE este clar: respectarea angajamentelor din Acordul de Asociere nu poate fi decat reciproca.