Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) semnalează că Hotărârea luată de Guvern la data de 3 aprilie, privind acordarea accesului garantat la reţelele electrice naţionale pentru energia electrică produsă de centralele termoelectrice, reprezintă o încălcare gravă a Directivei europene 28/2009 privind promovarea energiei din surse regenerabile, iar Comisia Europeană poate declanşa procedura de infringement împotriva României, din această cauză, conform unui comunicat.
Potrivit acestei Directive, ‘statele membre se asigură că, la dispecerizarea instalaţiilor de producere a energiei electrice, operatorii de transport şi sistem acordă prioritate instalaţiilor de producere care utilizează surse regenerabile de energie, în măsura în care funcţionarea sigură a reţelei naţionale de energie electrică permite acest lucru şi pe baza unor criterii transparente şi nediscriminatorii.’
"Aceste prevederi au fost transpuse în legislaţia naţională prin Legea 220/2008 cu modificările şi completările ulterioare. Comisia Europeană, care încurajează trecerea la un viitor cu mai puţine emisii de carbon, cu siguranţă se va sesiza şi poate declanşa procedura de infringement împotriva României. Mai mult, introducerea acestei prioritizări a livrării energiei termo în reţeaua naţională se face printr-o hotărâre de guvern fără o dezbatere publică prealabilă şi intervine asupra unei legislaţii deja în vigoare, schimbând din nou regulile în timpul jocului. Atât imaginea, cât şi credibilitatea României vor fi din nou afectate", se spune în comunicat.
Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană se declară surprins de acest act normativ, în condiţiile în care ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat că vrea să reducă preţul energiei.
"Ne surprinde aceasta iniţiativă a Guvernului, mai ales fiindcă din declaraţiile ministrului Niţă reiese că doreşte să scadă preţul la energie, nu să-l crească. Energia eoliană a scăzut preţul energiei în piaţă cu până la 50% şi acum se vede clar că termocentralele produc cea mai scumpă energie, deşi au fost subvenţionate de stat timp îndelungat. Acest tip de politici industriale, care privesc spre trecut, încălcând totodată obligaţiile României derivate din Directivele europene încalcă din nou principiile predictibilităţii legislative din ţara noastră", a declarat Ionel David.
Acesta consideră că decizia favorizează producătorii de energie mai puţin rentabili în detrimentul celor mai profitabili, ştiut fiind faptul că termocentralele au costuri de producţie mult mai ridicate decât alţi producători.
"Prin această decizie se mai dă o lovitură puternică unei industrii bazate pe tehnologii moderne şi pe investiţii făcute integral de privaţi şi care contribuie direct, nu doar la diversificarea surselor de energie pe care România le are la dispoziţie, ci şi la volumul investiţiilor străine directe în economie. Ca politică energetică naţională, sunt în continuare susţinute tehnologiile vechi de mai bine de patru decenii care determină un preţ ridicat al energiei în factura de energie electrică plătită de consumatorul final", a subliniat Ionel David.
Sursa: Agerpres