Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunţat vineri că examinează o posibilă conexiune între vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna şi 6 cazuri înregistrate, la nivel mondial, cu sindromul de extravazare capilară, relatează EFE.

Cum se manifestă sindromul de extravazare capilară?

EMA a început să revizuiască ceea ce a numit drept „un semn de avertizare” al acestui sindrom rar apărut la şase persoane care au primit o injecţie cu vaccinul de la Moderna (Spikevax, numele de comercializare).

Sindromul de extravazare capilară este o afecţiune foarte rară, gravă, care provoacă scurgerea fluidului din vasele de sânge mici (capilare), rezultând în principal inflamaţii la nivelul extremităţilor (braţe şi picioare), tensiune arterială scăzută, îngroşarea sângelui şi scăderea nivelurilor de albumină din sânge (o proteină importantă din sânge).

Informaţiile privind aceste cazuri au fost notificate în baza de date europeană privind posibile efecte secundare (EudraVigilance) pentru ţările din Spaţiul Economic European (SEE), care include 27 de state ale Uniunii Europene (UE), alături de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Demararea acestei investigaţii nu înseamnă neapărat că există o relaţie cauză-efect cu vaccinul, având în vedere că un „semn de avertizare” intervine după ce profesioniştii din domeniul medical informează despre reacţiile adverse care au loc după administrarea unui medicament sau al unui vaccin, fapt ce justifică începerea unei investigaţii.

Menționăm faptul că aproape 4 miliarde de oameni au fost vaccinați împotriva Covid-19, ceea ce înseamnă aproape 50% din populația planetei, potrivit ourworldindata.org

Eficacitatea vaccinului Moderna

Un nou studiu realizat în luna octombrie de către Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, arată că a treia doză are o eficiență de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii. De asemenea, s-a dovedit că doza a treia de vaccin de la Moderna, acesta crește de 17 ori numărul de anticorpi împotriva variantei Delta.

În cazul dozei 3 de la Moderna, aceasta va fi făcută și în România cu o cantitate înjumătățită de ser. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că noile date ale companiei arată că, în acest caz, răspunsul imun este la fel ca la doza întreagă, dar că frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse.

Conform unei analize realizate de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, administrarea unui booster la jumătate de doză crește de 13 ori numărul anticorpilor împotriva variantei originale de coronavirus și de 17 ori în cazul tulpinei Delta.

De asemenea, raportul CDC mai arată că vaccinul Moderna are o eficiență de 93,2% împotriva infecțiilor și de 98,2% împotriva formelor grave care necesită spitalizare, pe durata a cel puțin 5 luni de zile.

Conform Politico, un studiu realizat de CDC a arătat că vaccinul Moderna este „cel mai bun” în prevenirea declanșării unei forme grave de COVID-19, care necesită spitalizare, în cazul persoanelor infectate.