Întâlnirea Putin-Trump pentru pace în Ucraina – posibil în Ungaria sau Elveția
O potențială întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea avea loc în Ungaria, conform unei declarații recente făcute de Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat din Rusia.
Aceasta vine pe fondul discuțiilor despre reconcilierea relațiilor ruso-americane, care au fost marcate de tensiuni semnificative în ultimii ani. Kremlinul și-a exprimat deschiderea față de un astfel de dialog, iar Trump a declarat că este gata să negocieze pacea în Ucraina.
Djabarov a propus Ungaria ca locație ideală, în contextul în care Finlanda, opțiunea tradițională pentru astfel de întâlniri, este exclusă din cauza apartenenței sale la NATO și a relației tensionate cu Rusia. Ungaria, condusă de Viktor Orban, rămâne un aliat important al Rusiei în Europa, subliniind că nu ar respecta un eventual mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva lui Putin.
În același timp, Elveția și-a reafirmat disponibilitatea de a găzdui o întâlnire la nivel înalt între cei doi lideri.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului elvețian de Externe, Nicolas Bideau, a transmis că țara este pregătită să sprijine eforturile diplomatice, reiterând tradiția sa de neutralitate și sprijin pentru discuțiile de pace.
El a indicat faptul că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pe numele liderului de la Kremlin nu va constitui un obstacol în calea eventualei sale vizite în Elveţia, potrivit Le Temps. Guvernul elveţian ar avea dreptul de a face o excepţie, dacă este necesar, pentru discuţiile de pace.
Putin nu ar avea o dorință reală de compromis în Ucraina, în ciuda declarațiilor publice
Cu toate acestea, perspectivele unui acord de pace sunt umbrite de condițiile impuse de Kremlin.
Vladimir Putin insistă asupra transferului de teritorii ucrainene către Rusia și a schimbării guvernului de la Kiev, condiții pe care analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) le consideră echivalente cu o capitulare a Ucrainei.
Deși Putin a declarat că este pregătit pentru negocieri, aceste cereri rigide subliniază lipsa unei intenții reale de compromis, potrivit experților.
Trump promite o soluție rapidă, dar concesiile sale ar putea dezavantaja Ucraina
Donald Trump a reiterat pe 9 ianuarie dorința lui Putin de a se întâlni cu el, afirmând că pregătirile sunt în desfășurare. Președintele ales a promis în campania sa să pună capăt războiului din Ucraina în 100 de zile, însă există temeri că acesta ar putea face concesii care ar dezavantaja Ucraina.
Aproximativ 20% din teritoriul ucrainean se află în prezent sub ocupație rusă, iar o soluție negociată sub presiune ar putea include cedarea unor teritorii.
John Kirby: SUA și Ucraina nu sunt pregătite în prezent pentru negocieri
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt în acest moment dispuse să inițieze negocieri.
Sancțiunile economice împotriva Rusiei continuă să joace un rol central în strategia occidentală, iar Washingtonul pregătește noi măsuri împotriva sectorului petrolier al Moscovei.
„Introducerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse nu s-a făcut pentru că va deveni o monedă de schimb la masa negocierilor. Nu există nicio așteptare acum, nicio parte nu este pregătită pentru negocieri”, a transmis Kirby pe 10 ianuarie.