Sistemul este folosit, potrivit legislației, la alegerile locale și parlamentare, însă nu și la referendumuri. "SIMPV este reglementat exclusiv în cadrul Legii nr.208/2015 și în cadrul Legii 115/2015, prin urmare acesta poate fi utilizat, în prezent, doar în cazul alegerilor parlamentare și locale", se arată într-un răspuns al Autorității Electorale Permanente (AEP) la solicitarea senatorului senatorul USR Florina Presada. AEP mai arată că "textul actual al Legii nr. 3/2000 nu conține prevederi referitoare la SIMPV sau trimiteri corespunzătoare la textul Legii 208/2015 și nici prevederi referitoare la operatorii de calculator care asigură funcționarea SIMPV. Prin urmare, în prezent nu există temei legal pentru utilizarea SIMPV în cazul unui referendum", conform hotnews.ro.

Vezi aici răspunsul intergral al AEP.

În aceste condiții, societatea civilă solicită modificarea legislației prin Ordonanță de Urgență. Legislația în vigoare este deficitară și nu reglementează conform normelor internaționale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, se precizează într-o scrisoare deschisă transmisă premierului Viorica Dăncilă, dar și șefilor celor două camere parlamentare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. 

Organizațiile semnatare atrag atenția asupra gravelor lipsuri legislative aferente Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului în contextul în care pe data de 7 octombrie este previzionată organizarea unui referendum național privind modificarea Constituției. "Legislația în vigoare este deficitară și nu reglementează conform normelor internaționale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzând formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestații, cele privind observarea sau crearea transparenței necesare pentru a asigura încrederea publică în proces", se arată în scrisoare.