Julius Walker, strateg pe piaţa mărfurilor la UBS, prezintă patru posibile consecinţe asupra preţului ţiţeiului, în cazul în care o astfel de criză chiar va avea loc.
Primul scenariu presupune ca, după intrarea în vigoare a sancţiunilor împotriva Iranului, la 1 iulie, să dispară de pe pieţe 0,6 milioane de barili pe zi. În acest caz, preţul petrolului Brent va creşte la 130 de dolari pe baril sau poate mai puţin, de la 106 dolari cât este în prezent, dacă sancţiunile UE permit anumite excepţii pentru unele ţări cu probleme, cliente ale Iranului, cum ar fi Italia şi Grecia.
Un al doilea scenariu face referire la adăugarea, pe lângă sancţiunile europene, a unei reduceri de 10% din partea altor clienţi. În acest caz, preţul petrolului ar putea ajunge la 138 de dolari pe baril.
Al treilea scenariu implică sistarea completă a exporturilor iraniene de ţiţei, probabil în urma unui atac aerian israelian. În acest caz am vorbi despre o pierdere zilnică de ţiţei de 2,5 milioane de barili pe zi, şi un preţ al petrolului Brent de 205 dolari pe baril.
Cel din urmă scenariu este şi cel mai grav: el ia în cosiderare o întrerupere completă a producţiei iraniene de petrol. Aceasta ar putea surveni în urma unei acţiuni militare şi revolte populare de amploare. În acest caz am vorbi despre pierderi de 4 milioane de barili de ţiţei pe zi la nivel mondial şi un preţ al petrolului de 270 de dolari pe baril.
Însă cel mai sumbru scenariu cu privire la evoluţia preţului petrolului vine de la Bob Bandos, CEO al companiei de logistică maritimă GAC North America, el estimând că preţul barilului de petrol ar putea urca până la 440 de dolari!
Societe Generale consideră că preţul petrolului va urca la 200 de dolari în cazul în care Iranul îşi respectă ameninţările privind închiderea Strâmtorii Ormuz, prin care trece anual 20% din totalul de petrol tranzacţionat la nivel mondial.
Un scenariu mai optimist vine de la Erste Group, care anticipează un preţ mediu al barilului de ţiţei Brent de 123 dolari în 2012.
Tot Julius Walker a enumerat şi cele mai mari zece ţări care importă petrol iranian:
China: circa 550.000 barili pe zi
India: circa 320.000 barili pe zi
Japonia: circa 310.000 barili pe zi
Coreea de Sud: circa 220.000 barili pe zi
Turcia: circa 190.000 barili pe zi
Italia: circa 180.000 barili pe zi
Spania: circa 160.000 barili pe zi
Grecia: circa 110.000 barili pe zi
Africa de Sud: circa 60.000 barili pe zi
Franţa: circa 50.000 barili pe zi
Chiar dacă în cazul unei crize petroliere întreaga lume ar fi afectată mai mult sau mai puţin, aceste zece ţări vor întâmpina dificultăţi mai mari în aprovizionarea cu petrol.