Cutremur de peste 7 grade în România

Mihail Diaconescu, specialist în fizică la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a detaliat ameninţările potenţiale pentru România în urma succesiunii de cutremure din Turcia.

În Turcia există o stare de alertă în urma unei serii de cutremure de suprafață cu magnitudini variate. Cel mai semnificativ a avut o magnitudine de 5,6. Cutremurele au afectat regiunea Tokat din centrul țării în ultimele zile.

Conform experților, în urma acestor cutremure, falia anatoliană, care a provocat și cutremure în România, a început să se deplaseze într-un mod alarmant.

Mihail Diaconescu spune că se discută despre falia nord anatoliană. Aceasta are un traseu oarecum paralel cu coasta sudică a Mării Negre. El a menționat că, în dreptul Istanbulului, falia suferă o flexură spre Grecia.

De asemenea, a subliniat că magnitudinea și adâncimea cutremurului nu sugerează că ar transmite energie seismică către România.

În general, toate cutremurele de pe coasta turcă a Mării Negre de pe falia nord anatoliană nu au demonstrat că ar influența activitatea seismică din România.

În plus, a remarcat că magnitudinea acestor cutremure este mică în comparație cu cele din anul precedent. Până în momentul actual nu s-a observat nicio influență asupra teritoriului român.

„Discutăm despre falia nord anatoliană, cea care are un traseu oarecum paralel cu coasta sudică a Mării Negre. În dreptul Istanbulului suferă o flexură spre Grecia şi se pierde ca atare pe acest plan. Magnitudinea şi adâncimea acestui cutremur nu-l recomandă a transmite energie seismică spre România.

În general, toate cutremurele de pe coasta turcă a Mării Negre de pe falia nord anatoliană nu s-au remarcat cu a influenţa cu ceva seismicitatea României. Şi magnitudinea este mică în comparație cu cât au fost cutremurele de anul trecut. Până în acest moment nu s-a remarcat vreo influența a teritoriului român”, a spus, la Antena 3, Mihail Diaconescu, fizician la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

cutremur
Care este riscul unui cutremur de peste 7 grade în România? / SURSA FOTO: Dreamstime

Zona seismică Vrancea, cea mai periculoasă zonă pentru România

În orice moment, în zona seismică Vrancea poate avea loc un cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter. Adâncimea unui astfel de seism poate fi între 60 și 180 de kilometri.

Cu toate acestea, nu doar această regiune reprezintă o amenințare, existând și alte zone în care pot să apară cutremure cu potențial distructiv.

Ca exemplu, în perioada cuprinsă între 6 aprilie și 13 aprilie 2024, regiunea Muntenia a înregistrat un total de 5 cutremure cu magnitudini relativ scăzute. Cutremurele au avut între 2,2 și 3,3 de grade pe scara Richter.

Zona Vrancea are o activitate seismică intensă din cauza intersectării plăcii Est-Europene cu subplăcile Moesică și Intra-Alpină.

Această interacțiune a condus la desprinderea unui bloc litosferic, care în prezent este încorporat în manta terestră.