"În Europa, operatorii poştali naţionali desfăşoară activităţi de brokeraj şi servicii bancare. Personalul Poştei Române are capacitatea să desfăşoare activităţi de brokeraj. În privinţa băncii, reprezentanţii Băncii Naţionale au apreciat pozitiv iniţiativa, într-un cadru informal. Estimez că societatea de brokeraj în asigurări va deveni funcţională în 2-3 luni, iar banca în 12 luni", a declarat ministrul la o conferinţă de presă.

Anunţul vine într-un moment important pentru Poşta Română, una dintre cele mai mari companii de stat locale, cu peste 34.000 de angajaţi, companie la care Ministerul Comunicaţiilor deţine 75% din acţiuni, restul fiind controlate de Fondul Proprietatea. Până la sfârşitul acestui an, compania va disponibiliza peste 2.000 de angajaţi şi va reduce numărul de sucursale şi subunităţi, în cadrul strategiei menţionate. De asemenea, din 2013, potrivit unor norme europene, piaţa locală de servicii poştale va fi liberalizată complet, "un moment al adevărului pentru operatorul naţional", după cum a declarat ministrul. Şi, pentru ca tabloul să fie complet, există şi discuţii de fond cu privire la privatizarea operatorului naţional de servicii poştale.

Compania Naţională Poşta Română (CNPR) este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale, din care 1.200 sunt informatizate, iar mai mult de 580 dintre acestea sunt incluse într-o reţea virtuală privată (VPN). Pentru anul în curs, Poşta Română şi-a bugetat venituri de 1,51 miliarde de lei şi un profit brut de 2,34 milioane de lei, după ce anul trecut compania a avut pierderi de circa 120 milioane de lei la afaceri de aproape 1,4 miliarde de lei.