Varianta listării a fost criticată încă de anul trecut de secretarul de stat care supervizează operatorul poştal, în condiţiile în care guvernul de la Varşovia a promis că va limita privatizările şi va întări companiile de stat. 

"Planurile referitoare la listarea companiei, care erau prezente în strategia precedentă, au fost respinse", a informat Poczta Polska, adăugând că intenţionează să dubleze veniturile din serviciile de livrări de colete şi de asemenea să majoreze cu 40% veniturile realizate din serviciile de logistică până în 2021. 

Decizia operatorului poştal polonez de a renunţa la varianta listării la bursă contrastează cu anunţul făcut anul trecut de autorităţile italiene care vor permite vânzarea până la 30% din acţiunile Post Italiane, în cadrul unui program de privatizări destinat reducerii datoriei publice. 

De la venirea la putere a Partidului Lege şi Justiţie (PiS), în 2015, Poczta Polska a recâştigat contractul pentru a livra scrisorile trimise de tribunalele din Polonia, ceea ce a ajutat operatorul poştal să înregistreze în 2016 prima sa creştere a veniturilor din ultimii ani. Operatorul poştal polonez a început să se confrunte cu dificultăţi pe măsură ce operatorii tradiţionali de poştă trebuie să concureze cu serviciile private de curierat. 

În România, ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, declara la începutul lunii aprilie că Poşta Română va fi capitalizată în acest an cu 170 de milioane de lei. 

"Poşta Română are un potenţial fenomenal, mai ales în ceea ce priveşte piaţa de coletărie. Poşta a arătat nu numai că poate, dar a şi realizat profit într-un parteneriat cu eMag. Pentru a beneficia cât mai mult trebuie să facem investiţii în infrastructura digitală. Aici vorbim pornind de la aplicaţii, de la servicii, cu toată infrastructura. Chiar dacă în momentul de faţă nu este în cea mai bună formă din punct de vedere financiar, Poşta poate fi o companie foarte profitabilă", a spus Jianu pe 4 aprilie. 

Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. 

AGERPRES