”C.N. Poşta Română S.A. găseşte decizia anunţată de către Consiliul Concurenţei, vineri, 17 decembrie a.c., ca fiind nejustificată şi luată în baza unui raport de investigaţie incomplet, motiv pentru care o va contesta în instanţă”, se arată într-un comunicat de presă.

Consiliul Concurenţei a aplicat o amendă de 7% din cifra de afaceri pe anul trecut Poştei Române, după ce a definitivat investigaţia referitoare la o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de către aceasta. În 2009, cifra de afaceri a Poştei Române s-a ridicat la peste 1,43 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că amenda pe care compania o va avea de plătit va fi de aproape 24 de milioane de euro.
Redăm comunicatul de presă remis de reprezentanţii Poştei Române:

”C.N. Poşta Română S.A. găseşte decizia anunţată de către Consiliul Concurenţei, vineri, 17 decembrie a.c., ca fiind nejustificată şi luată în baza unui raport de investigaţie incomplet, motiv pentru care o va contesta în instanţă.

C.N. Poşta Română S.A. este consecventă cu poziţia avută în cadrul audierilor din Plenul Consiliului Concurenţei, ca urmare a încheierii raportului de investigaţie privind acuzaţia de abuz de poziţie dominantă. Compania consideră concluziile Raportului Consiliului Concurenţei a nu fi în concordanţă cu abordarea comunitară în ceea ce priveşte tratamentul discriminatoriu de preţ. Astfel, nu este vorba de un comportament abuziv ci de un comportament concurenţial normal, iar analiza efectuată în legătură cu încălcarea art. 6 lit. c este neconformă cu jurisprudenţa comunitară.

Cu alte cuvinte, acuzaţiile adresate companiei aduc în prim-plan un presupus tratament preferenţial acordat Infopress, în raport cu concurenţii, şi acordarea de reduceri tarifare în mod discriminatoriu (trimiteri de corespondenţă şi Infadres). Referitor la acuzaţiile legate de acordarea de tratamente preferenţiale, Poşta Română menţionează faptul că aplicarea discount-ului de 37,5% a fost condiţionat de efectuarea unui volum anual de 36 milioane de trimiteri. Mai mult, compania a transmis o ofertă similară marilor emitenţi de trimiteri de publicitate prin poştă, ofertă respinsă de către aceştia. În ceea ce priveşte reducerile tarifare, cadrul legislativ secundar emis de ANCOM (Decizia Preşedintelui ANRC nr. 88/2004 privind desemnarea furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale şi Decizia ANRCTI nr. 2858/2007) permitea, la momentul aplicării reducerilor, adoptarea şi fundamentarea politicii de discount la care se face referire.

În ceea ce priveşte amenda anunţată de Consiliul Concurenţei C.N. Poşta Română S.A. consideră decizia de sancţionare ca fiind netemeinică.

În concluzie, Raportul nu aduce suficiente probe pentru a conchide că C.N. Poşta Română S.A. a încălcat art. 6 lit. C din Legea Concurenţei şi anume ”aplicarea, în privinţa partenerilor comerciali, a unor condiţii inegale la prestaţii echivalente, provocând în acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj în poziţia concurenţială” motiv pentru care, compania aşteaptă motivaţia şi fundamentarea deciziei, urmând ca în termen de 30 de zile de la primirea acesteia să acţioneze în consecinţă, respectiv să conteste decizia Consiliului Concurenţei la Curtea de Apel, Secţia Contencios Administrativ.”
SURSA: Mediafax