'Poşta Română trece printr-o perioadă dificilă, în sensul în care în momentul de faţă înregistrează o datorie istorică de peste 200 de milioane de lei. Greva de zilele trecute viza o mărire salarială', a spus Popescu.
'Acest conflict a fost gestionat de conducerea companiei şi s-a finalizat prin acordarea unei creşteri de 80 de lei şi majorarea valorii tichetului de masă, începând cu 1 ianuarie 2017. Planurile noastre sunt, în mod evident, de redresare a companiei, pentru că este o companie strategică pentru statul român. În momentul de faţă întreprindem măsuri pentru capitalizarea, respectiv ieşirea pe bursă a Companiei Naţionale Poşta Română, dar este un proces de durată, în care sunt mai multe organisme implicate', a menţionat ministrul.
În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii digitale în România, ministrul Comunicaţiilor a menţionat faptul că statul român trebuie să ia măsuri concrete privind salarizarea personalului din sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC).
'Avem un potenţial foarte bun în România. Ideea este să învăţăm şi să speculăm cum îl păstrăm în ţară, iar aici avem, într-adevăr, o problemă în ceea ce înseamnă salarizarea personalului din sectorul TIC, unde noi, reprezentanţii statului, trebuie să facem demersuri concrete în acest sens. Un prim pas pe care Ministerul Comunicaţiilor îl face în acest sens este modificarea Ordinului comun prin care încercăm să scădem sau să eliminăm anumite bariere fiscale pentru persoanele care au activităţi de creaţie de calculator. Acesta este un mic pas în acest lung demers pe care statul român trebuie să-l facă. Trebuie să învăţăm să ne atragem resursa umană specializată şi în sectorul public. Din păcate, în ultimul timp, am eliminat-o şi acum vedem reversul medaliei', a subliniat ministrul Comunicaţiilor.
Poştaşii vor beneficia, începând cu 1 ianuarie 2017, de o creştere salarială de 80 de lei brut/angajat şi tichete de masă în valoare de 11,50 lei/zi, mai mari cu 2,5 lei decât în prezent, potrivit înţelegerii dintre conducerea Poştei Române şi reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR).
În acest context, conflictul de muncă declanşat săptămâna trecută de angajaţii Poştei Române în toată ţara a încetat, iar activitatea poştală a revenit la normal.
Potrivit unui comunicat al Poştei Române remis luni AGERPRES, conducerea companiei şi reprezentanţii SLPR au agreat, luni, schema de majorare a salariilor poştaşilor, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017.
"În cadrul negocierilor s-a convenit acordarea de tichete de masă la valoarea nominală a tichetului de 11,50 lei/zi, faţă de valoarea actuală de 9 lei, după intrarea în vigoare a actului normativ care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masă. Suplimentar, s-a stabilit acordarea unei creşteri salariale de 80 de lei brut/angajat. Această schemă de majorare a urmărit principiile echităţii sociale, vizând angajaţii cu cele mai mici venituri. Ea a fost agreată în contextul continuării planului de optimizare a personalului, care va duce la o structură mai eficientă în zona administrativă. Ca urmare a celor convenite luni între conducerea Poştei Române şi partenerii sociali, conflictul de muncă va înceta, iar activitatea poştală va reveni la normali", se arată în comunicat.
Peste 15.000 de angajaţi din mai mult de 1.000 de subunităţi poştale au declanşat joi, 27 octombrie, proteste în toată ţara, fiind nemulţumiţi de salarizarea din sistem şi de propunerile venite din partea conducerii companiei, care condiţiona majorările salariale de concedieri. Într-un comunicat de presă, conducerea Poştei Române a afirmat vineri că încetarea lucrului în unităţile poştale a adus pierderi companiei de 4,5 milioane de lei, în doar câteva ore, dar şi că protestul poştaşilor s-a aflat "în afara cadrului legal" şi "a afectat semnificativ activitatea operatorului naţional de servicii poştale".
Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, nefiind o instituţie publică, este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), în proporţie de 75%, şi Fondul Proprietatea (FP), cu 25%.
Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.
AGERPRES