Directorul General al Poştei Române, Alexandru Petrescu, va avea, joi, în board-ul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) o discuţie ce vizează un împrumut de 46,1 milioane euro.
"Astăzi, la ora 17:00, iau un avion, plec la Londra pentru o întâlnire mâine dimineaţă pentru a face un 'final pitch' în board-ul BERD-ului", a declarat, miercuri, Alexandru Petrescu, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În data de 26 iunie, el spunea că Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni.
"Cred că totuşi cel mai mare câştig al ultimilor ani a fost îmbunătăţirea indicatorilor economici, care ne-a pus pe radarul marilor instituţii financiare de tip Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială. Dacă în 2012 şi 2013, Poşta Română nu era nici pe departe un candidat care aspira la finanţare, în 2014, 2015 şi în 2016, discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale au căpătat o altă consistenţă. Mai mult, aş spune că suntem la o lună şi jumătate, cel mult două luni, de a semna un contract de finanţare cu BERD pentru 46,1 milioane de euro, aceasta este suma certă. Iniţial, am discutat pentru o sumă mai mare, dar ne-am concentrat pe acele proiecte care sunt necesare imediat pentru Poştă în vederea asigurării diversificării portofoliului", a precizat, atunci, Petrescu.
Acesta a subliniat că negocierile cu BERD sunt în ultimul stadiu de evaluare financiară şi juridică, iar condiţiile de creditare sunt net superioare în comparaţie cu ceea ce poate oferi orice altă bancă comercială.
"Condiţiile de creditare urmează a fi definitivate în momentul în care se termină due dilligence, dar sunt net superioare în comparaţie cu orice altă bancă comercială, pentru că acesta este şi rolul ei, după cum îi spune şi numele, bancă pentru reconstrucţie şi dezvoltare. Adică, exact de ceea ce are nevoie şi Poşta Română. Acest credit poate fi o schimbare de destin pentru companie, fiindcă suferim de o lipsă acută de investiţii. Nu s-a investit de peste 10 ani în platformele IT&C şi astăzi administraţiile poştale europene sunt companii de tehnologie, mai mult decât altceva (…)" , a adăugat şeful operatorului poştal naţional.
Potrivit sursei citate, banii de la BERD vor merge direct pe proiectele pre-aprobate într-un comitet de risc cu BERD.
"Banii se vor duce către zona de IT&C, pe tot ceea ce este necesar în zona tehnologiei poştale: calculatoare, servere VPN, programe în toate oficiile poştale. Trebuie să avem platformă ca să putem construi aplicaţii. De asemenea, vom investi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni. (…)Vrem să avem şi o consultanţă pe zona aceasta, ca să vedem dacă este nevoie doar în Bucureşti de un astfel de centru de sortare pentru a acoperi în mod eficient sau probabil şi într-o altă zonă a României. Toate aceste investiţii merg spre zone care aduc venituri imediate, atât pe zona de IT&C cât şi cea de automatizare. Probabil suntem singura ţara din Europa care nu are un centru automat de sortare şi asta se reflectă în tot ceea ce înseamnă curierat transfrontalier", a subliniat Petrescu, în interviu.
Nu în ultimul rând, şeful Poştei Române a menţionat că investiţiile din creditul BERD vor merge şi pentru achiziţia a 700-800 de maşini pentru divizia de curierat PrioriPost.
"Piaţa de curierat este singura care încă mai creşte cu doi digiţi în România, minimum 10% an de an. Ea merge pe măsură ce există investiţii. Nişa de piaţa a PrioriPost este una care reflectă nivelul investiţiilor, adică una foarte mică, undeva 5-6% şi nu este o zonă unde poţi creşte doar aşa. Fără bani nu poţi creşte. Tot ceea ce a fost de reorganizat, s-a reorganizat, de aici încolo poţi creşte doar dacă investeşti, în maşini, în infrastructură de plată mobil", a menţionat directorul general al Poştei Române.
Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990 nefiind o instituţie publică, este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.
Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.
SURSA: Agerpres