Postbioticele, cea mai nouă soluție pentru o bună sănătate digestivă. Ce sunt și de unde le obținem
De fapt, multe dintre beneficiile pentru sănătate atribuite prebioticelor s-ar datora postbioticelor, potrivit Eeatthis. Societatea științifică internațională a prebioticelor și postbioticelor (ISAPP) definește postbioticele drept microorganisme neviabile sau componentele acestora, care confera gazdei un beneficiu pentru sănătate. Ele pot conține celule microbiene sau componente celulare inactivate cu sau fara metaboliți.
„Un efect major pe care postbioticele îl pot avea asupra organismului este creșterea acidității stomacului”, spune dieteticianul Janet Coleman. „Acest lucru determină mucoasa stomacului să producă mai mult mucus, ceea ce poate ajuta să vă protejați de ulcer gastric și alte probleme digestive”, adaugă ea.
Acțiunea lor poate fi comparată cu o imunizare dată de un vaccin
Un exemplu de postbiotice sunt bacteriile lactice inactivate termic (tindalizate). Prin tindalizare, un proces de sterilizare termică specială, rezulta celule neviabile care mențin întreaga structură antigenică, avand același efect antiinflamator și de stimulare a sistemului imun ca și probioticele. Acțiunea lor poate fi comparată cu o imunizare conferită de un vaccin.
Uciderea bacteriilor rele din colon
Coleman spune că efectele pozitive pe care postbioticele le au asupra stomacului nu sunt singurul beneficiu, deoarece acestea funcționează și pentru a promova sănătatea intestinală și mișcările intestinale regulate. „Postbioticele promovează mișcările intestinale sănătoase prin uciderea bacteriilor rele din colon și prin eliminarea toxinelor din organism prin transpirație, urină și scaun”, spune Coleman.
Ea explică, de asemenea, că unul dintre modurile în care oamenii pot consuma postbiotice ar fi sub formă de suplimente.
Unde se găsesc postbioticele
„Un efect major pe care postbioticele îl pot avea asupra corpului este producerea de hidrogen sulfurat. Acesta este un gaz toxic care este produs de bacteriile din colon”, spune Coleman. „Se știe că hidrogenul sulfurat ucide celulele canceroase și reduce inflamația, motiv pentru care unii iau postbiotice ca supliment”.
Eficiente pentru cei cu sindrom de colon iritabil
Un studiu francez a constatat că postbioticele sunt utile în creșterea calității vieții pentru pacienții diagnosticați cu sindrom de colon iritabil, fără efecte secundare.
Deoarece sunt create prin digestie, postbioticele se găsesc în alimente precum brânza de vaci, pâinea cu maia, iaurt și murături fermentate. Așadar, dacă mâncați ceva care a fost fermentat, consumați postbiotice, contribuind la o mai bună sănătate digestivă.