Postul Crăciunului 2023! Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos durează 40 de zile și este unul dintre cele mai importante evenimente ale anului. Iată tot ce trebuie să știți despre el.
Postul Crăciunului va avea loc în perioada 14 noiembrie-24 decembrie 2023
Postul Crăciunului are o bogată semnificație. Durata lui de 40 de zile amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Biblia poveștește că cele 40 de zile au fost necesare pentru ca el să poată primi Tablele Legii. Tocmai de aceea, creștinii din întreaga lume postesc la rândul lor în această perioadă pentru primi la rândul lor Cuvântul lui Dumnezeu.
Postul se leagă și de perioada în care au postit patriarhii din Vechiul Testament, atunci când așteptau venirea lui Mesia.
Calendarului Ortodox 2023 anunță că în acest an postul va avea loc în perioada 14 noiembrie-24 decembrie. Creștinii ar trebui să știe și că pe 14 noiembrie este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Această zi este ultima în care vor mai putea mânca alimente „dulci”.
Vă amintim că în interiorul acestui post, sunt și 14 zile în care creștinii primesc dezlegare la pește. Mai precis, ele vor avea loc în fiecare sâmbătă și duminică, cuprinse între 21 noiembrie și 20 decembrie.
Este important de menționat și că pe 21 noiembrie sărbătorim Intrarea Maicii Domnului în Biserică, iar pe 20 decembrie avem pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul, conform Calendarului Ortodox 2023.
Tradiții în Postul Crăciunului
Fețele bisericești amintesc că toți creștinii ar trebui să se împace în această perioadă cu persoanele cu care s-au certat și meargă la biserică. Acest post este mai ușor de ținut deoarece oferă mai multe zile de dezlegare la pește, ulei și vin, spre deosebire de Postul Paștelui.
În general, se interzice pe timpul postului consumul de carne, ouă și brânză.
Tradiția spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, mâncarea n-ar trebui să aibă ulei. Totodată, creștinii nu ar trebui să consume vin. Totuși, există dezlegare la vin și ulei în zilele de luni, miercuri sau vineri în care există o sărbătoare cu cruce neagră. În cazul unei sărbători cu cruce roșie, dezlegarea este la pește.
Regulile referitoare la acest post au fost stabilite încă din 1166.
„Uniformizarea duratei postului s-a făcut la sinodul local din Constantinopol ţinut în anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod s-a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie”, amintește crestinortodox.ro.