Postul Crăciunului 2024. Scumpiri record și atenționări privind alimentele vegetale

Postul Crăciunului, care a început pe 15 noiembrie și durează până pe 24 decembrie, vine anul acesta cu prețuri semnificativ mai mari. Legumele s-au scumpit cu 14% față de anul trecut, iar fructele sunt cu 7% mai scumpe.

În piețe, un kilogram de fasole costă acum 18 lei, roșiile între 10 și 15 lei, iar pentru struguri prețurile variază între 15 și 30 de lei. Chiar și peștele, aliment permis în 15 din cele 40 de zile de post, a înregistrat o creștere de 4%.

Restaurantele care oferă meniuri speciale de post au majorat, la rândul lor, prețurile, însă oferta s-a diversificat. Credincioșii care doresc să înlocuiască alimentele de origine animală pot opta pentru produse vegetale, precum soia, mazăre, năut sau quinoa. În magazine se găsesc de la cașcaval de post până la chiftele și hamburgeri vegetali.

Medicii şi specialiştii în domeniu atrag atenția că aceste produse de post, deși populare, pot conține aditivi, coloranți și conservanți, ceea ce le face nesănătoase pe termen lung.

Acelaşi gust, dar foarte multe chimicale

Sorin Mierlea, președintele Infocons, avertizează că alimentele vegetale create să imite gustul și aspectul celor din carne sunt adesea pline de chimicale.

„Toate produsele care sunt realizate să aibă același tip de gust, culoare, formă ca un produs clasic din carne, și discutăm de crenvurstii vegetali, de hamburgerul vegetal, pateul vegetal, toate acestea ca să ajungă la zona de coloristică, gust și miros, vor avea tot felul de aditivi, coloranți, conservanți, tot felul de chimicale”, afirmă acesta.

La rândul său, medicul nutriționist Simona Carniciu subliniază că un consum excesiv de aditivi alimentari poate afecta microbiomul intestinal.

„Dacă facem un abuz de astfel de ingrediente, aditivi alimentari, atunci microbiomul afectat va fi un risc pentru diverse boli cronice”, a explicat medicul pentru Antena 3.

Conform tradiției creștine, Postul Crăciunului presupune abținerea de la carne, lactate și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri, se recomandă mese fără ulei și vin.

Cu toate provocările economice și alimentare, credincioșii sunt îndemnați să abordeze cu prudență această perioadă și să aleagă produse cât mai naturale.

Care sunt zilele cu dezlegare la pește în acest an

Iată în ce zile din Postul Crăciunului 2024 vor avea credincioşii dezlegare la peşte:

  • 21 noiembrie (joi): (cruce roșie) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului;
  • 23 noiembrie (sâmbătă): (cruce roșie) Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii;
  • 24 noiembrie (duminică): (cruce roșie) Sfinții Sfințiți Mucenici Clement, episcopul Romei, și Petru, episcopul Alexandriei;
  • 25 noiembrie (luni): (cruce neagră) Sfânta Mare Muceniță Ecaterina;
  • 30 noiembrie (sâmbătă): (cruce roșie) Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 Decembrie (duminică): (cruce roșie) Sfântul Proroc Naum;
  • 3 decembrie (marți): (cruce albastră) Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani;
  • 5 decembrie (joi): (cruce neagră) Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit;
  • 6 decembrie (vineri): (cruce roșie) Sf. Ierarh Nicolae; (Moș Nicolae)
  • 7 decembrie (sâmbătă): (cruce roșie) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș;
  • 8 decembrie (duminică): (cruce roșie) Sf. Cuvios Patapie;
  • 9 decembrie (luni): Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana;
  • 12 decembrie (joi): (cruce neagră) Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni;
  • 14 decembrie (sâmbătă): Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apoloniei;
  • 15 decembrie (duminică): (cruce roșie) Sf. Sfințit Mc. Elefterie.