ANPC avertizează consumatorii în legătură cu produsele alimentare de post în perioada Postului Crăciunului

Paul Anghel, director general la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a lansat o serie de recomandări pentru cei care doresc să cumpere produse de post, în contextul în care Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie. Oficialul recomandă ca aceste produse să fie achiziţionate doar din locuri autorizate, unde sunt asigurate condiţii corespunzătoare de păstrare, şi îndeamnă consumatorii să păstreze bonul de casă pentru eventualele reclamaţii legate de calitate sau siguranţă.

Paul Anghel a atras atenția asupra faptului că produsele cumpărate din locuri neautorizate pot fi periculoase pentru sănătate, din cauza lipsei unor condiții adecvate de transport și depozitare. Consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenție eticheta și lista de ingrediente, deoarece, la controalele anterioare, ANPC a descoperit produse etichetate ca fiind de post, dar care conțineau ingrediente de origine animală, precum ouă sau zer praf.

Oficialul a detaliat și principalele aspecte de care consumatorii ar trebui să țină cont: produsele de post sunt realizate din ingrediente vegetale, precum soia și mixuri de proteine vegetale. Orice ingredient de origine animală (de exemplu, lapte praf, ou) descalifică produsul ca fiind de post, iar Anghel a avertizat asupra unor ambalaje care includ mențiuni de genul „poate conține urme de lapte sau ou”. Aceste mențiuni, oferite voluntar de producător, indică riscul unor urme accidentale de ingrediente de origine animală.

Atenție la condițiile de păstrare specificate pe etichetă

În plus, consumatorii ar trebui să fie atenți la condițiile de păstrare specificate pe etichetă, în special la temperatură, atât în magazin, cât și acasă, pentru a preveni alterarea produselor. De asemenea, Anghel recomandă evitarea produselor cu data durabilității minimale depășită sau modificată, aspect important pentru siguranța alimentară.

magazin supermarket cumparaturi
SURSA FOTO: Dreamstime

ANPC a anunțat și intensificarea controalelor pe durata Postului Crăciunului, amintind descoperirile din anii trecuți, când s-au constatat numeroase abateri: produse alimentare etichetate ca fiind de post conțineau ingrediente de origine animală, cum ar fi cozonac cu rahat, cacao și stafide, care includea ouă, contrar etichetei „de post”.

Alte exemple includ produse precum „maioneza vegetală simplă” și „maioneza vegetală pentru shaorma”, deși denumirea de maioneză se referă, în mod tradițional, la o emulsie bazată pe gălbenuș de ou și ulei.

Românii care ţin post pot fi păcăliţi de etichetele incorecte

Au fost semnalate și alte nereguli în privința etichetării și prezentării produselor: folosirea denumirilor consacrate pentru produse din carne – cum ar fi șnițel, salam, parizer – însoțite de termenul „vegetal” sau înscrierea mențiunii „fără colesterol” pe produse vegetale, ceea ce poate crea impresia falsă că acestea au caracteristici speciale.

Totodată, ANPC a identificat produse precum „untar”, conținând grăsimi vegetale, expuse la raft alături de unt, inducând în eroare consumatorii cu privire la compoziția lor.

În trecut, ANPC a descoperit și produse de post expuse în raioane de post, dar care conțineau ingrediente lactate, precum „crutoanele cu ierburi aromate”, deasupra cărora era plasat un afiș inscripționat „Idei savuroase de post”, deși acestea conțineau zer praf dulce și praf de iaurt.

Comisarii au mai constatat că anumite produse vegetale UHT conțineau proteine din lapte, în contradicție cu eticheta „de post”, precum și produse de cofetărie preambalate, marcate ca fiind „de post”, dar având frișcă în lista ingredientelor.

Anghel a concluzionat prin a sublinia că ANPC va continua să monitorizeze strict respectarea acestor norme în perioada Postului Crăciunului, pentru a proteja consumatorii de practici înșelătoare și riscuri alimentare.