Postul Crăciunului a început. Credincioșii trebuie să respecte anumite restricții alimentare

Sfântul Crăciun, 25 Decembrie, Nașterea Domnului

SURSA FOTO: Dreamstime

Postul Crăciunului. A început o perioadă de pregătire spirituală pentru creștinii de pretutindeni. În timpul acestui post, credincioșii sunt chemați să respecte anumite restricții alimentare.

Postul Crăciunului este considerat de dificultate mijlocie și durează până în seara zilei de 24 decembrie. În aceste zile, se interzic carnea, ouăle, laptele, brânza și orice produse derivate din acestea, cu excepția zilelor de dezlegare la pește.

Postul Crăciunului este o perioadă de pregătire spirituală pentru creștini

De asemenea, este recomandat ca în mănăstiri să se țină ajunare lunea, miercurea și vinerea, între 15:00 și 16:00, când se consumă hrană uscată sau legume fierte fără untdelemn. Marțea și joia se pot consuma legume fierte cu untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile de peste post, se permite consumul de pește, cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postirea devine mai aspră.

În anumite zile de sărbătoare, credincioșii beneficiază de dezlegare la pește sau la untdelemn și vin. Printre aceste zile se numără:

  • 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică);
  • 25 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul);
  • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Andrei);
  • 1 decembrie;
  • 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe);
  • 5 decembrie (Sărbătoarea Sf. Sava);
  • 6 decembrie (Sărbătoarea Sf. Nicolae), și altele.

Amintim că în zilele în care se serbează un sfânt cu doxologie mare sau un praznic cu priveghere, ca pe 5, 6, 9, 12 și 13 decembrie, se permite consumul de pește, untdelemn și vin, dar numai o singură masă pe zi.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Postul Nașterii Domnului are un caracter profund spiritual și simbolic

Postul Nașterii Domnului are un caracter profund spiritual și simbolic. El este menirea de a-i pregăti pe creștini pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, dar și pentru a aduce aminte de posturile și rugăciunile îndelungate ale drepților din Vechiul Testament, care așteptau venirea lui Mesia.

Astfel, postul nu este doar o abținere de la anumite alimente, ci o perioadă de curățire a trupului și sufletului, în care creștinii sunt invitați să se apropie de Dumnezeu prin rugăciune, fapte bune și întărirea credinței.

Despre acest moment important a vorbit și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

„Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost instituit în sec. IV-V, deci mai târziu decât Postul Sfintelor Paşti. Este un post al pocăinţei, dar nu cu aceeaşi intensitate ca Postul Sfintelor Paşti. Nu există în el slujbe speciale cu metanii, nu există un canon de pocăinţă precum Canonul Sfântului Andrei Criteanul pe care îl citim în Postul Sfintelor Paşti. Desigur, orice post ne cheamă la pocăinţă, însă Postul Crăciunului îmbină pocăinţa cu milostenia şi fapta bună, la care ne îndeamnă Evangheliile dinaintea şi din timpul acestui Post.

Este un post de pregătire duhovnicească, de curăţire duhovnicească, ca să primim în noi, în peştera trupului nostru şi în ieslea sufletului nostru, pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care vine în lume şi Se face om, pentru ca pe oameni să-i ridice la viaţa duhovnicească şi dumnezeiască. De aceea, în Catavasii se spune: ‘Hristos Se naşte, slăviţi-L! Hristos din Ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă!’ Programul acestui post este concentrat în cuvintele citate acum, care provin dintr-o predică a Sfântului Grigorie Teologul. Ele au următorul înţeles: Hristos, Care coboară din Ceruri, vrea să coboare în sufletele noastre, să ne lumineze viaţa noastră şi să ne ridice pe noi la viaţa duhovnicească sau cerească”, a explicat Preafericitul Părinte Daniel, conform Creștin Ortodox.