Postul Crăciunului. Idei pentru fiecare masă, timp de 7 zile

meniu

SURSA FOTO: Dreamstime

Postul Crăciunului. Între 15 noiembrie – 24 decembrie, credincioșii se află în una dintre cele mai speciale perioade din an. Acesta este momentul în care mâncărurile de post se află la loc de cinste pe mesele românilor. Există mai multe meniuri care includ o varietate de preparate delicioase și tradiționale, adaptate fiecare gust.

Postul Crăciunului. Timp de șase săptămâni, credincioșii ortodocși din toate colțurile lumii respectă perioada de post înaintea sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos. În acest an, Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie, la o zi după Lăsata Secului  și se va încheia pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

În timpul Postului Crăciunului, miercurea și vinerea nu mâncăm cu untdelemn și nu bem vin, arată creștinortodox.ro.

Iată un exemplu de meniu de post pentru o săptămână. Acesta include rețete gustoase și fără carne.

Idei de meniu timp de o săptămână

Postul Crăciunului. Meniu pentru ziua de Luni

Mic dejun: Pâine prăjită integrală cu unt de arahide și felii de banană.
Prânz: Salată de fasole neagră cu porumb, ardei roșu și dressing de lime.
Cină: Spaghete cu sos marinara și dovlecei prăjiți.

Postul Crăciunului. Meniu pentru ziua de Marți

Mic dejun: Smoothie cu banane, fructe de pădure și lapte de migdale.
Prânz: Salată de quinoa cu legume proaspete și dressing de lămâie și ulei de măsline.
Cină: Tocăniță de legume cu ciuperci și cartofi dulci.

Postul Crăciunului. Meniu pentru ziua de Miercuri

Mic dejun: Granola cu lapte de orez și fructe proaspete.
Prânz: Falafel cu salată tabbouleh și sos de iaurt de soia.
Cină: Pizza vegetariană cu blat de conopidă și diverse toppinguri.

Postul Crăciunului și idei de mese/SURSA FOTO: Dreamstime

Postul Crăciunului. Meniu pentru ziua de Joi

Mic dejun: Pancakes de banane și ovăz, servite cu sirop de arțar și fructe.
Prânz: Supă-cremă de dovleac și morcovi.
Cină: Lasagna de legume cu sos de roșii și brânză vegană.

Postul Crăciunului. Meniu pentru ziua de Vineri

Mic dejun: Budincă de chia cu lapte de cocos și mango.
Prânz: Wraps cu hummus, legume crude și germeni.
Cină: Curry de legume cu lapte de cocos, servit cu orez basmati.

Postul Crăciunului. Meniu pentru ziua de Sâmbătă

Mic dejun: Smoothie cu spanac, banană, avocado și lapte de soia.
Prânz: Supă cremă de broccoli cu crutoane din pâine integrală.
Cină: Chiftele de năut cu sos tahini, servite cu salată verde.

Postul Crăciunului. Meniu pentru ziua de Duminică

Mic dejun: Ovăz cu lapte de migdale, nuci și fructe de pădure.
Prânz: Salată de quinoa cu legume asortate, măsline și dressing de lămâie.
Cină: Tocăniță de linte cu morcovi, ceapă și roșii, servită cu orez brun.

Alte variante de meniu pentru această perioadă

În plus, se pot avea în vedere și alte variante de meniu. Spre exemplu, pentru un aperitiv de post se poate opta pentru o ruladă de legume. Ea se poate face din vinete, ardei, dovlecei și roșii. Se poate completa, pentru un gust mai bun, cu multă verdeață și condimente.

Pentru un fel principal, se pot face renumitele sarmale de post. Ele pot avea în compoziție orez, linte, legume și condimente. Se pot servi cu smântână vegetală și mămăliguță. Ca și garnituri, aveți în vedere cartofii la cuptor, cu rozmarin și usturoi.

Dacă vreți să mâncați, o salată, puteți face o salată din boabe precum năut, fasole roșie, fasole albă, mazăre. La desert, se poate opta pentru un cozonac de post cu nuci, stafide și scorțișoară. Dacă nu se vor adăuga ouă și unt în compoziție, atunci este ideal pentru această perioadă.