Coaliția ar fi desemnat public numele candidaților pentru postul de comisar european
Sunt din nou tensiuni în cadrul coaliției de Guvernare, de această dată din cauza nominalizării unui nou comisar european din partea României.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a subliniat că nu au avut loc discuții oficiale la nivelul coaliției privind acest subiect sensibil.
El a menționat că, dacă ar fi existat astfel de discuții, coaliția ar fi desemnat public numele candidaților.
Acesta a mai spus că, de asemenea, s-ar fi respectat procedura care impune nominalizarea a două persoane de sexe diferite — un bărbat și o femeie.
„Dacă ar fi existat, cu siguranță la nivel public coaliția ar fi angajat niște nume, pentru că în mod normal procedura de desemnare a comisarului european din partea unei țări cuprinde în primă fază nominalizarea a două persoane de sexe diferite, bărbat și femeie, urmând ca în funcție de negocierea care se face la nivelul Comisiei și, bineînțeles, de echilibru între genuri la nivelul reprezentării viitorilor comisari să se aleagă și opțiunea”, spune el.
Liberalul a adăugat că, deși pe surse a apărut numele comisarului pe care îl are în vedere PSD sau premierul Marcel Ciolacu, nu există vreo discuție, mandat, decizie sau clarificare.
El a subliniat că este păcat că se acționează în acest fel, întrucât este vorba despre interesele țării, care trebuie susținute și reprezentate la nivel european.
„Acum, într-adevăr, pe surse, numele comisarului pe care îl are în vedere PSD, sau premierul Marcel Ciolacu, a apărut, dar nu există vreo discuție, vreun mandat, vreo decizie, vreo clarificare (…). E păcat că se merge în felul acesta, pe repede înainte, pentru că până la urmă vorbim de interesele acestei țări, care în mod evident trebuie susținute și reprezentate la nivel european”, a adăugat liberalul.
Ce implică procedura de negociere?
Stroe a explicat că, de obicei, procedura de desemnare a unui comisar european din partea unei țări implică o negociere la nivelul Comisiei Europene, ținând cont de echilibrul de gen în cadrul viitorilor comisari.
Aceasta este o etapă esențială pentru a asigura o reprezentare echitabilă și un proces transparent, care să reflecte interesele României la nivel european.
În acest sens, el a criticat faptul că discuțiile privind numirea unui comisar european par să fi avansat fără o consultare adecvată între partenerii de guvernare.
Postul de comisar european, mai mult decât un trofeu
În discursul său, Ionuț Stroe a subliniat că poziția de comisar european nu trebuie tratată ca un trofeu politic sau ca o recompensă pentru un partid aflat la putere.
Aceasta este o poziție de o importanță strategică majoră, care trebuie să reflecte interesele României în cadrul Uniunii Europene.
Conform liberalului, atribuirea unui asemenea post nu ar trebui să fie dictată exclusiv de configurația politică internă, ci mai degrabă de capacitatea candidatului de a reprezenta eficient țara la nivel european.
„Un comisar european nu trebuie să fie înțeles ca un post de partid sau un trofeu, sau o poziție câștigată prin prisma faptului că ai prim-ministru sau deții o pondere mai însemnată în guvernare. Este o poziție care trebuie să reflecte cel mai bine interesul țării tale în raport cu Uniunea Europeană”, a continuat Ionuț Stroe.
Va reprezenta Negrescu România?
Întrebat despre posibilitatea ca social-democratul Victor Negrescu să reprezinte România, Stroe a evitat să comenteze asupra unei persoane anume. În schimb, el a subliniat importanța principiului care ar trebui să guverneze aceste discuții.
Potrivit lui, oricine cu expertiza adecvată poate reprezenta România în cadrul Comisiei Europene, însă procesul de desemnare trebuie să fie rezultatul unor consultări reale între partenerii de guvernare.
În viziunea sa, o decizie care beneficiază de susținerea ambelor părți ale coaliției are mult mai multă legitimitate decât una unilaterală, adoptată doar de premier.
„Eu nu vorbesc de persoana domnului Negrescu, ci de principiul discuțiilor pe care trebuie să le purtăm la nivel de Guvern. Până la urmă, oricine poate într-un anumit domeniu de expertiză să reprezinte bine această țară, dar principiul desemnării lui sau consultările ar trebui să existe pentru că în mod evident o decizie care este susținută de ambele componente ale guvernării are mult mai multă legitimitate decât o decizie unilaterală a primului ministru”.
Ciolacu va negocia portofoliul de comisar european la Bruxelles
Miercuri după-amiază, Marcel Ciolacu, liderul PSD, va avea o întâlnire crucială la Bruxelles cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pentru a discuta despre posibilele portofolii de comisar european care ar putea reveni României.
Deși au existat critici din partea liberalilor, care au acuzat lipsa de consultare în cadrul Coaliției, Ciolacu a avut deja consultări cu Nicolae Ciucă, liderul PNL.
Printre opțiunile de portofolii disponibile pentru România se numără cele de comisar pentru economie și buget. Numele cel mai vehiculat pentru poziția de comisar european din partea României este Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European.
În afară de discuția programată cu Ursula von der Leyen, care va avea loc joi la ora 12:00, ora României, Ciolacu va mai avea o întâlnire cu Stefan Löfven, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), pentru a negocia portofoliul de comisar.
Există două mari puncte de dispută în cadrul negocierilor
Nicolae Ciucă a sugerat, într-o postare pe Facebook, că România ar putea viza portofoliul de comisar pentru Extindere, având în vedere experiența țării noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană, portofoliul pentru Agricultură a fost, teoretic, exclus deoarece a fost deja deținut de România în trecut. Există speculații că acest portofoliu ar putea fi atribuit Italiei.
Nicolae Ciucă a subliniat importanța unui post de comisar pe Agricultură, menționând că România are un rol esențial în asigurarea securității alimentare în Europa de Est și că experiența noastră ar putea aduce beneficii semnificative la nivel european în gestionarea provocărilor agricole.
”Putem lua în calcul postul de comisar european pentru Agricultură. Acesta va contribui și la sprijinul atât de necesar de care au nevoie fermierii români, dar va cântări și la susținerea întregii regiuni. Având în vedere rolul esențial al României în asigurarea securității alimentare în Europa de Est, experiența noastră poate contribui la gestionarea provocărilor agricole la nivel european”, a mai scris Ciucă.
Marcel Ciolacu urmează să discute în cadrul Coaliției despre numele candidatului pentru poziția de comisar european, termenul limită pentru anunțarea acestuia fiind 30 august.