Printre fanii OMAD se numără Bruce Springsteen și solistul Coldplay, Chris Martin. Mulți susținători OMAD susțin că aceasta îi ajută să-și gestioneze mai bine greutatea și să se mențină în formă, potrivit Science Alert.

OMAD este o versiune extremă a altor tipuri de diete

OMAD este, în esență, o versiune extremă a altor tipuri de diete, cum ar fi postul intermitent și alimentația cu restricții de timp. Principala diferență este că, în loc să mănânce doar în anumite zile sau să doar mesele dintr-o anumită fereastră de timp, persoanele care urmează OMAD mănâncă toate caloriile dintr-o zi la o singură masă mare.

În timp ce susținătorii OMAD spun că respectarea dietei îmbunătățește multe aspecte ale sănătății, de fapt se știe foarte puțin despre efectul pe care consumul unei singure mese pe zi îl are asupra organismului. Există își dovezi că această formă de regim alimentar ajută la slăbit.

Cu toate acestea, pierderea kilogramelor este de scurtă durată, iar pe parcursul celor 23 ore veți resimți o senzație de foame, lipsă de energie și pofte aproape necontrolate

Postul și sănătatea

Dovezile care susțin utilizarea OMAD sunt limitate. Foarte puține studii au analizat efectiv  OMAD, iar cele mai multe dintre ele au fost efectuate pe animale. De aceea, majoritatea teoriilor se bazează pe presupunerea că, dacă alte forme de post pot aduce beneficii sănătății, atunci și OMAD o va face.

Cercetările privind așa numitul postul intermitent sunt și ele la început.  Unele dovezi indică faptul că o formă de post intermitent cunoscută sub numele de „dieta 5:2” (în care o persoană mănâncă în mod normal cinci zile pe săptămână) poate ajuta oamenii să-și gestioneze mai bine greutatea. Cu toate acestea, nu este mai bună decât alte abordări de regim.

Îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului, reducerea inflamației

Cercetările au mai descoperit că mâncatul limitat în timp (în cazul în care mănânci toate caloriile zilnice într-o anumită fereastră de timp) poate ajuta oamenii să-și gestioneze mai bine greutatea. Și are beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale.

Un studiu de revizuire a mai constatat că postul intermitent și postul din două în două zile pot îmbunătăți mai multe aspecte ale metabolismului.

Este vorba de îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului, reducerea nivelului de inflamație și ajutarea oamenilor să-și regleze mai bine apetitul. Acest lucru, la rândul său, poate ajuta la reducerea riscului de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Reguli de bază ale OMAD

Ca și alte diete, OMAD necesită urmarea unor reguli. Pentru început, fereastra alimentară de o oră ar trebui să fie la aceeași oră în fiecare zi. Poți consuma lichide în cele 23 ore însă acestea trebuie să fie fără calorii (cafea, ceai, apă etc). De asemenea, masa trebuie să fie una normală (adică ce ai consuma în mod obișnuit la o masă) nu supra-încărcată. În mod ideal masa ar trebui să fie între orele 16 și 19 pentru a permite să iei masa cu familia sau prietenii și să oferi timp suficient pentru digestie înainte de culcare.

Mai mult, dieta OMAD și alte forme de post intermitent activează autofagia, un proces natural prin care organismul elimină celulele bolnave, toxinele și resturile. Procesul are loc inclusiv la nivelul sistemului nervos. Studiile arată că regimurile alimentare intermitente protejează sistemul cardiovascular, reduc inflamațiile și riscul de boli neurodegenerative.

Dezavantaje?

Unul dintre principalele dezavantaje ale OMAD este că aceasta ne poate face să avem unele alegeri alimentare nesănătoase. De exemplu, dacă pe parcursul celor 23 ore poftele alimentare se fac simțite, iar lipsa de energie ne pune în imposibilitatea de a face mișcare, iar apoi dam iama într-o pizza, este posibil să depășim cu mult peste pragul de calorii recomandate (2000 calorii pentru femei și 2500 calorii pentru bărbați) și să punem câteva kilograme în plus.