Există însă diferite stiluri de „post intermitent”, așa că, dacă doriți să începeți un astfel de regim, este important să găsiți modelul de alimentație potrivit. Fie că este o formă mai extremă, cum ar fi dieta 5:2, sau o abordare mai blândă, cum ar fi varianta 16:8, postul intermitent ar trebui să se potrivească cu stilul de viață pe care-l aveți, scrie Livescience.

Postul intermitent poate avea beneficii cardiometabolice

Majoritatea studiilor s-au concentrat pe alternarea zilelor de post sau pe rezultatele unei zile întregi de post, dar există dovezi care susțin succesul alimentației cu restricții de timp. Pe lângă pierderea în greutate, postul intermitent poate avea beneficii cardiometabolice pentru cei cu obezitate.

”Postul intermitent” este un model de alimentație bazat pe eliminarea voluntară a caloriilor, cu până la 25% calorii din consumul zilnic, pe o perioadă de 16 până la 24 de ore. În funcție de variantă aleasă, este obligatorie alternarea aportului normal de alimente în interval de 8 până la 24 de ore.

Așa cum dieta ketogenică ajută la pierderea în greutate, postul intermitent vă poate pune într-o stare numită ”cetoză”, în care sunt utilizate cetone pe post de combustibil. Un studiu din revista Cell Metabolism indică faptul că, în starea de cetoză, organismul metabolizează grăsimea și produce cetone, pe care organismul le poate folosi ca sursă alternativă de energie.

Restricționarea aportului general de calorii

”De cele mai multe ori, corpul nostru folosește glucoza pentru energie. După masă, nivelul glucozei crește, iar grăsimea este stocată sub formă de trigliceride în țesutul adipos. În mod normal, organismul folosește glicogenul stocat în ficat pentru energie. Dar, după 12 ore de post, tot glicogenul hepatic a fost consumat. Organismul este acum forțat să ia trigliceride din țesutul adipos și să le descompună în acizi grași și glicerol. Acizii grași sunt transformați în corpi cetonici, care sunt apoi utilizați ca și combustibil, ca alternativă la glucoză”, explică medicul Deborah Lee, expertă în nutriție.

Postul intermitent funcționează, de asemenea, prin restricționarea aportului general de calorii și prin introducerea unui deficit caloric. Chiar dacă mâncați mai mult după post, este puțin probabil să mâncați la fel de mult ca într-un model normal de alimentație.

Deficitul de calorii, una dintre cele mai eficiente moduri de a pierde în greutate

Deficitul de calorii este una dintre cele mai eficiente moduri de a pierde în greutate, conform Journal of Obesity and Metabolic Syndrome. De aceea, acest aspect al postului intermitent poate ajuta la slăbit.

Medicul Sam Watts, fondatorul ”Mind Body Medical” spune că există doi ”lideri” clari când vine vorba de stiluri de post intermitent. „Există numeroase dovezi clinice cu privire la potențialele beneficii privind pierderea în greutate ale diferitelor planuri de post intermitent”, spune el. „Pentru o pierdere în greutate mai rapidă, planul de post cu o zi alternativă este, fără îndoială, cel mai eficient. O abordare mai puțin extremă și, prin urmare, mai ușor de adoptat este modelul 16:8. Aceasta este o versiune cu restricții de timp a postului intermitent, care implică consumarea tuturor caloriilor într-o fereastră de opt ore și apoi post timp de 16 ore.

„S-a dovedit în mod constant că această abordare induce o pierdere semnificativă și progresivă în greutate”, susține acesta.

Și nu uitați: Beți cât mai multă apă!

Potrivit lui Watts, consumul apei și al băuturilor fără calorii ajută enorm la reducerea senzației de foame.

„Atunci când primele semne ale foamei se instalează în perioadele de post, apa, ceaiurile din plante și alte băuturi necalorice pot ajuta la umplerea stomacului, la reducerea foamei și, în general, la o viață mai confortabilă”, subliniază medicul.