Postul intermitent este eficient dacă vrem să slăbim? Cercetătorii din SUA au dat verdictul

alimente

SURSA FOTO: Dreamstime

Așa numitul „post intermitent” (intermittent fasting) a început să devină tot mai popular, fiind recomandat frecvent ca instrument imbatabil de pierdere în greutate, în special la cei cu obezitate și sindrom metabolic.

Un studiu recent contrazice acest mit. Conform cercetătorilor de la Johns Hopkins University, autorii acestui studiu, postul intermitent NU a fost asociat cu pierderea în greutate, pe parcursul a 6 ani, informează Nbcnews.

„Postul intermitent” este un model de alimentație bazat pe eliminarea voluntară a caloriilor, cu până la 25% calorii din consumul zilnic, pe o perioadă de 16 până la 24 de ore. În funcție de variantă aleasă, se face alternarea aportului normal de alimente în interval de 8 până la 24 de ore.

În ce a constat studiul făcut de Universitatea Johns Hopkins

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au cerut unui număr de 547 de persoane să înregistreze, zilnic, timp de șase luni, ce și cât au mâncat și momentul în care au mâncat, pe o aplicație mobilă.

Oamenii de știință s-au uitat apoi la cât cântăreau participanții pe parcursul a aproximativ șase ani – cu mai bine de cinci ani înainte de a începe să-și înregistreze mesele și aproximativ șase luni după – folosind fișele medicale electronice.

Studiul a separat mesele înregistrate în trei categorii: o masă mică avea mai puțin de 500 de calorii, mesele medii variau între 500 și 1.000 de calorii, iar mesele mari mai  mult de 1.000 de calorii.

Doar un consum redus de calorii contribuie la pierderea în greutate

Rezultatele au arătat că participanții care au mâncat mesele mai mari și medii s-au îngrășat în decurs de șase ani, în timp ce cei care au mâncat mese mai mici au slăbit. Această concluzie confirmă studiile care arată că un consum redus de calorii contribuie la pierderea în greutate.

Cercetătorii nu au găsit o legătură între modificarea greutății și practica de a limita consumul de alimente la o anumită fereastră de timp, cunoscută în prezent ca ”post intermitent”. De asemenea, nu au găsit nici o asociere între modificarea greutății și momentul primei mese a unei persoane sau al ultimei mese, înainte de culcare.

Care este cea mai eficientă strategie pentru a slăbi

„Acest studiu arată că schimbarea timpului în care mâncăm nu va preveni creșterea lentă în greutate de-a lungul multor ani și că, probabil, cea mai eficientă strategie este să monitorizezi cât de mult mănânci și să mănânci mai multe mese mici”, susține dr. Wendy Bennett, autor al studiului, profesor asociat la Johns Hopkins Medicine.

Studiul a inclus persoane cu greutăți diferite, inclusiv cele supraponderale sau cu obezitate severă.