Așa numitul ”post intermitent” (intermittent fasting) a început să câștige teren, fiind recomandat ca instrument de pierdere în greutate. Nu este o dietă în sensul tradițional, deoarece nu impune ce alimente trebuie mănâncate, ci mai degrabă, când ar trebui consumate.
Practic, așa numitul ”post intermitent” este un model de alimentație bazat pe eliminarea voluntară a caloriilor, cu până la 25% calorii din consumul zilnic, pe o perioadă de 16 până la 24 de ore. În funcție de varianta aleasă, este obligatorie alternarea aportului normal de alimente în interval de 8 până la 24 de ore.
Există mai multe tipuri diferite de ”post intermitent”, fiecare cu o abordare unică. Potrivit susținătorilor acestui concept, poate aduce beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației și pierderea în greutate, potrivit Healthdigest.
Cel mai bun tip de ”post intermitent” depinde de nevoile individuale
Dacă ”postul intermitent” poate fi eficient pentru unii oameni, metoda s-ar putea să să nu se potrivească tuturor.
Cel mai bun tip de ”post intermitent” depinde de nevoile individuale, de starea de sănătate și de obiective. Este important să consultați un medic sau un nutriționist înainte de a începe o dietă sau model alimentar pentru a vă asigura că este sigur pentru organism.
Dezavantaje mari ale ”postului intermitent”
Principalele dezavantaje ale ”postului intermitent” sunt foamea și oboseala pe care le poate provoca. Acest lucru ar putea fi deosebit de grav pentru persoanele cu niveluri scăzute de energie sau pentru cei care au activități solicitante din punct de vedere fizic.
Un alt potențial dezavantaj al postului intermitent este că poate duce la supraalimentare în timpul orelor în care se poate mânca. Această metodă poate duce la o poftă mai mare de mâncare.
Dacă cei care urmează acest tip de dietă nu sunt atenți la alegerile alimentare, pofta de mâncare ar putea duce la consumul de alimente bogate în calorii și sărace în nutrienți, anulând potențialele beneficii pentru sănătate ale postului.
Cum se practică ”postul intermitent”
”Metoda 16: 8” este versiunea populară a postului. Aceasta implică consumul de mese și gustări în timpul unei perioade de opt ore, în timp ce vă abțineți de la mâncare timp de 16 ore. De cele mai multe ori, asta inseamnă să săriți peste micul dejun și să nu mâncati nimic după cină.
O ”fereastră” tipică de mâncare în metoda 16: 8 este în fiecare zi, de la ora 12 pm la ora 8 pm. ”Metoda 5: 2” implică consumul a doar 500-600 de calorii timp de două zile săptămânal, urmând un model similar în celelalte cinci zile.
”Dieta războinicului” – această versiune a postului intermitent implică consumul de cantități mici de fructe și legume pe tot parcursul zilei și o mesă bogată seara, în timpul unei ferestre de patru ore.
”Postul alternativ de zi”: pentru acest plan, postim în fiecare zi a săptămânii. Există mai multe tipuri diferite, cu unele metode care permit 500 de calorii în zilele de post. Persoanele care recurg la un post complet în fiecare zi pot avea probleme mari din cauza foamei.