Așa numitul ”post intermitent” (intermittent fasting) a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate. Dar, un studiu recent, pe șoareci, sugerează că ar putea avea efecte nedorite asupra imunității. Realizat de oamenii de știință americani, studiul a constatat că celulele imune au migrat din sângele animalelor în măduva osoasă în timpul postului intermitent și au revenit când anuimalele au început să fie hrănite din nou.
Concluzia este că foamea declanșează în creier un răspuns hormonal de stres, care poate obliga sistemul imunitar să conserve resurse atunci când omul mănâncă mai puțin. Mai mult, cercetarea sugerează că sărirea peste micul dejun poate compromite sistemul imunitar, potrivit MedicalNewsToday.
Micul dejun este considerat drept „cea mai importantă masă a zilei”, dar cercetările științifice asupra efectelor săririi peste masa de dimineață rămân neconcludente. În plus, un număr mare de studii au descoperit că așa numitul „post intermitent” are mai multe beneficii pentru sănătate.
De fapt, este vorba de un model de alimentație bazat pe eliminarea voluntară a caloriilor, cu până la 25% calorii din consumul zilnic, pe o perioadă de 16 până la 24 de ore. În funcție de varianta aleasă, este obligatorie alternarea aportului normal de alimente în interval de 8 până la 24 de ore.
„Postul intermitent” vine cu un mare dezavantaj în ceea ce privește imunitatea
Cel mai recent studiu pe șoareci sugerează că acest tip de alimentație are totuși un dezavantaj. Cercetarea a constatat că s-a înregistrat o reducere rapidă a numărului de celule imunitare circulante la animalele cărora nu li s-a permis să mănânce după ce s-au trezit.
„Există o conștientizare justificată că postul este sănătos și chiar există dovezi pentru beneficiile postului”, explică autorul principal al studiului, dr. Filip Swirski, șeful Institutului de Cercetare Cardiovasculară de la Școala de Medicină Icahn Mount Sinai.
„Studiul nostru este mai precaut, deoarece sugerează că ar putea exista un cost al postului intermitent, acesta prezentând un risc pentru sănătate”, adaugă el.
Cum afectează „postul intermitent” celulele imunitare?
Șoarecii sunt inactivi în timpul zilei și caută să mănânce pe timpul nopții. Cercetătorii au comparat șoarecii care puteau mânca oricând doreau cu cei care nu aveau acces la hrană în orele după ce au devenit activi. La doar patru ore, oamenii de știință au înregistrat o scădere cu 90% a numărului de monocite – un tip de celulă imunitară – în sângele șoarecilor care au ținut post.
Măduva osoasă generează monocite, care patrulează în mod normal organismul în căutarea agenților patogeni. Celulele joacă, de asemenea, un rol în inflamație și repararea țesuturilor.
În experimente ulterioare, oamenii de știință au arătat că, în perioadele de post, celulele imunitare s-au întors din sânge în măduva osoasă. După ce șoarecii au fost hrăniți, monocitele au revenit în fluxul sanguin, ceea ce a dus la concentrații neobișnuit de mari ale acestor celule imunitare, cunoscute sub numele de monocitoză.
„Studiul arată că, pe de o parte, postul intermitent reduce numărul de monocite circulante, ceea ce s-ar putea crede că este un lucru bun, deoarece aceste celule sunt componente importante ale inflamației”, spune dr. Swirski.
„Pe de altă parte, reintroducerea alimentelor creează un val de monocite care inundă sângele, ceea ce poate fi problematic”, adaugă el.