Efectele au fost expuse în 22 de tipuri diferite de țesut din tot corpul, inclusiv inimă, plămâni, ficat, creier și intestin. „Aproape 80% din toate genele prezintă o expresie diferențială sau ritmicitate sub TRF, în cel puțin un țesut”, potrivit autorii studiului, citat de Healthline.

Ce este Time Restricted Eating  (TRE)

Autorii studiului sugerează că lucrările viitoare ar putea ghida utilizarea TRE pentru a trata diferite boli la oameni. TRE este un program de alimentație care presupune mâncatul în interval de 8 ore, cu o pauză de 16 ore pe zi.

Beneficiile raportate includ un intestin sănătos și îmbunătățirea performanței. Profesorul Shereen Jegtvig, de la Universitatea Bridgeport din Connecticut, a explicat că TRE este o formă comună de post intermitent (IF), care implică mâncatul numai în anumite ore ale zilei și post pentru restul zilei. Timpul. „Alte forme de IF sunt mai dificile și includ postul pentru o zi întreagă, din când în când, sau restricționarea aportului de calorii la aproximativ 500, o dată la două zile”, a spus Jegtvig.

Un limitator de aport de calorii

Autorul principal al studiului, Satchidananda Panda, de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din La Jolla, descrie TRE ca un limitator de aport de calorii la o anumită perioadă de timp, în fiecare zi, lăsând o fereastră de 12 până la 18 ore, când nu se consumă nutrienți. „Nu există o limită explicită a aportului de calorii în timpul orelor de masă. TRE permite consumul de apă în afara ferestrei, fără nutrienți, dar în unele cazuri, ceaiul neîndulcit sau cafeaua neagră sunt permise.”

TRF poate contribui la reducerea riscului de ateroscleroză, boli de rinichi, disbioză

Panda a spus că, în timp ce unele cercetări anterioare s-au concentrat pe legarea TRF/TRE la un număr destul de mic de gene din ficat, studiul actual s-a extins, analizând 22 de organe și regiuni ale creierului, precum și toate genele din genom. Pentru a face acest lucru, Panda și echipa sa au permis unui grup de control de șoareci să mănânce cât au dorit, în timp ce unui alt grup i-a fost permis să consume alimente doar într-o fereastră de timp de 9 ore.

Toți șoarecii au fost hrăniți cu o dietă corespunzătoare unei diete occidentale și toți au primit același număr de calorii. La șpapte săptămâni, cercetătorii au luat probe din organele și regiunile creierului, la fiecare 2 ore, pe o perioadă de 24 de ore. Așa au descoperit că șoarecii cu TRF au experimentat răspunsuri genomice în aproape toate țesuturile și regiunile creierului.

„Aceste modificări indică faptul că TRF îmbunătățește autofagia, funcția mitocondrială, repararea daunelor ADN, proteostaza, oxidarea acizilor grași, glicoliza, gluconeogeneza și multe altele”, a spus Panda. „Aceste căi arată că TRF poate contribui la reducerea riscului de ateroscleroză, boli de rinichi, disbioză și diferite boli intestinale.”

Alimentația limitată în timp poate ajuta și la pierderea în greutate

Jegtvig a adăugat că TRF poate ajuta și la pierderea în greutate, deoarece reduce timpul în care putem mânca. „Poate afecta nivelul insulinei și al hormonului apetitului, dar cea mai mare parte a efectului provine din reducerea numărului de calorii, chiar dacă numărarea caloriilor nu e necesară”, susține expertul.