Postul Paștelul 2022. Ce este interzis să faci în Săptămâna Mare. În trecut, postul Paștelui era împărțit în postul Păresimilor sau postul celor 40 de zile și postul Pascal. Acesta din urmă se ținea în Săptămâna Mare.
Postul Paștelui 2022. Ce este interzis să faci în Săptămâna Mare?
În prezent, Biserica nu mai recomandă diferențierea dintre cele două posturi, considerându-le unul singur. De asemenea, în ultima săptămână de post, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare, Biserica vine cu mai multe recomandări.
În primul rând, oamenii ar trebui să țină post negru în Miercurea Mare, această zi fiind ultima în care se iese la munca câmpului. Următoarea zi, în Joia Mare, se merge la spovedit, seara, iar oamenii trebuie să poarte haine de doliu. Tot în această zi se face și pomenirea strămoșilor, în timp ce femeile duc la biserică prescuri, colaci, vin și fructe. Acestea vor fi sfințite și apoi date de pomană nevoiașilor.
De asemenea, bărbații aprind focuri în curți pentru ca sufletele morților să găsească mai ușor drumul către casă. În plus, se mătură curțile și de repară gardurile.
Tot în această săptămână se păstrează liniștea, iar oamenii se aliniază tristeții generale a doliului. În unele zonele ale României, oamenii chiar poartă doliu în această perioadă.
Îl ultima zi de post, respectiv Sâmbăta Mare, oamenii sacrifică mielul și pregătesc rețetele tradiționale din această perioadă a anului. În această săptămână ar trebui ca oamenii să devină mai iertători și mai iubitori.
Ce nu este bine să faci și să mănânci în Săptămâna Mare?
Așa cum era de așteptat, există o serie de activități pe care nu ai voie să le faci în Săptămâna Mare. Așadar, începând din Joia Mare, oamenii nu mai au voie să facă niciun fel de muncă pe câmp. Tot în această zi nu este bine să dormim, deoarece cine doarme în Joia Mare va fi leneș tot anul.
În Vinerea Mare nu se slujește sfânta Liturghie și se ține post negru. În plus, clopotele nu se trag la Biserică, iar oamenii nu lucrează. În cazul în care cineva trebuie să fie înmormântat în acestă zi, clopotele de la biserică nu vor fi trase, însă se va bate toaca.
În ceea ce privește alimentele pe care avem voie să le mâncăm, cei care țin post pot mânca ce au mâncat și înainte de Florii. Cei care doresc pot ține un post mai aspru în care au voie să mănânce doar pesmeți, pâine uscată, semințe și fructe uscate. De asemenea, cei mai evlavioși pot ține post negru.
Semnificația fiecărei zile din Săptămâna Mare
Săptămâna Mare este ultima săptămâna din viața Mântuitorului Iisus Hristos pe pământ. Fiecare zi din această săptămână este extrem de importantă.
Așadar, avem Lunea Mare, ziua în care este amintită jertfa lui Iosif care a fost vândut de frații săi ca sclav în Egipt. Această faptă este asemănătoare cu trădarea și vânzarea lui Hristos de către iuda.
În Marțea Mare este reamintită pilda celor 10 fecioare (5 bune și 5 rele) care ne învață să fim pregătiți în orice moment pentru întâlnirea cu Iisus Hristos.
În Miercurea Marea este pomenită femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi picioarele Mântuitorului și care i le-a uscat cu părul ei. Ulterior, le-a uns cu mir.
În Joia Mare, Mântuitorul arată celor aflați la Cina cea de Taină modul în care se va face jertfa nesângeroasă.
În Vinerea Mare are loc prohodul Domnului în toate bisericile ortodoxe.
În Sâmbăta Mare are loc îngroparea și pogorârea la Iad a Mântuitorului unde eliberează sufletele drepților de sub stăpânirea morților.