Cât costă să ții Postul Paștelui? Creștinii care aleg să țină post nu au voie să consume produse de origine animală, ci doar alimente de origine vegetală. Însă cât costă ele în această perioadă?
Cât costă să ții Postul Paștelui
Postul Paștelui ortodox începe pe 18 martie și se încheie pe 4 mai. În această perioadă de 48 de zile, creștinii care aleg să țină postul se abțin de la consumul de produse provenite de la animale. Consumul de pește este permis doar în două zile: pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie, de Florii. Acest post este considerat cel mai aspru din an.
Alimentele permise în timpul postului includ fructe, legume, leguminoase și verdețuri. Proteinele pot fi obținute din alimente precum soia, avocado, spanac, mazăre, cartofi, năut, fasole și linte.
Iată cât costă produsele de post cel mai des cumpărate în această perioadă:
- roșii: 6-8 lei/ kg
- salată verde: 3 lei/ bucata
- varză: 3 lei/ kg
- castraveți: 5-8 lei/ kg
- soia boabe: 20 de lei/ kg
- fasole albă: 12-15 lei/ kg
- năut crud: 15 lei/ kg
- linte: 12-20 de lei/ kg
- soia granule sau felii: 5 lei/ pachet de 150 g
- quinoa albă: 15 lei/ 250 g
- tofu: 9,5 lei/ pachet
- mere: 4-6 lei/kg
- banane: 6-7 lei/ kg
- struguri: 10-12 lei/ kg
- fulgi de porumb: 10 lei/ kg
- fulgi de ovăz: 10 lei/ 500 g
Cât va costa carnea de miel de Paște?
Amintim că și costul cărnii de miel a crescut semnificativ, iar aproximativ 40% din totalul producției este destinat exportului. Această creștere se datorează necesității fermierilor de a-și recupera investițiile prin export, care devine singura opțiune viabilă.
În consecință, mulți români se vor confrunta cu un Paște mai auster, având capacitatea de a achiziționa doar câteva sute de grame de carne de miel sau chiar deloc.
În comparație cu anul trecut, când un kilogram de carne de miel era vândut la 65 de lei, prețul a crescut cu aproximativ 10% în acest an, în principal din cauza costurilor de producție în creștere.
Ciobanii care pregătesc oferta pentru Paște și-au publicat deja prețurile online. Astfel, prețul pentru un animal viu se situează între 25 și 30 de lei pe kilogram.
Este evident mai scump decât anul precedent, când prețul era de aproximativ 15-20 de lei pe kilogram.
Potrivit agrointel.ro, intermediarii din mediul online propun în prezent un preț de 20 de lei pe kilogram pentru animalele vii. Consumatorii sunt deja nemulțumiți de prețul excesiv al cărnii de miel.
Având în vedere aceste prețuri ridicate, mulți ar putea decide să renunțe să cumpere acest aliment pentru masa de Paște. Mai multe puteți citi aici.