Ce reprezintă postul pentru oameni? Cum îi ajută la nivel spiritual
În această perioadă, mulți dintre creștinii ortodocși țin Postul Paștelui. Acesta durează 40 de zile, iar pentru o parte parte din oameni poate fi o adevărată provocare. Părintele Constantin Necula a acordat un interviu prin intermediul căruia ne ajută să înțelegem cum stau lucrurile.
Preotul Constantin Necula spune că există beneficii pe care postului Paștelui le are asupra omului.
Părintele a afirmat că, prin post, omul se regăsește pe el însuși și creează o conexiune cu Dumnezeu. Pe lângă acest lucru, ne-a explicat și ce este mai păcat în acest interval, să vorbim urât sau să mâncăm de dulce, căci multe persoane nu își dau seama ce este mai grav.
Tot de la preot aflăm cum pot proceda în post credincioșii care suferă de boli grave sau copiii, căci și printre cei mici sunt dornici care să respecte cele 40 de zile.
Postul este important pentru oameni deoarece, prin intermediul său, credincioșii se pot regăsi
,,Ca să se regăsească pe sine, regăsindu-se pe sine, să se întăinuiască cu Dumnezeu. Cred că o complicăm prea mult când facem fișe de lectură la post. Postul stăpânește ca atare chiar și cei care mănâncă de dulce, că sunt bolnavi și avem cazuri suficient de multe sau copii, se apropie de Dumnezeu prin apropierea de sine. În post constați cât ești de bun, de atent sau de neatent, cum ajungi la Dumnezeu cunoscându-te mai bine pe tine”, a afirmat părintele.
Persoanele care nu țin post, pot ajunge la nutriționiști după o vârstă. Ce se poate întâmpla cu aceste persoane din punct de vedere bisericesc?
,,Învață să postească. Adică, ele sunt rugate să nu râdă de cei care postesc, în sensul ăsta. Cred că este o alegere strict personală.
Biserica ne îndeamnă să o facem comunitar, să postim împreună, dacă nu o faci împreună, nu o faci deloc sau o faci împotriva comunitarului, este strict problema personală. De obicei, cei care nu postesc aleargă spre nutriționiști după o anumită vârstă”, a menționat preotul pentru Fanatik.
,,Important este ca atunci când postești să înveți sa vorbești cu inima”
Părintele ne explică de asemenea că și atunci când se rostesc cuvinte rele și atunci când se mănâncă de dulce se consideră păcate: ,,Amândouă sunt păcate. Păcatele nu sunt mari și mici, păcatele sunt le ai sau nu le ai. Toate păcatele mari sunt cele pe care le ai, așa că nu există o contrabalansare. Important este ca atunci când postești să înveți sa vorbești cu inima”.
Preotul Constantin Necula ne mai spune că este păcat dacă privim postul precum o detoxifiere a organismului: ,,Este un pic mediocru dacă privim așa lucrurile, deoarece Hristos nu a venit pentru detoxifiere, ci pentru Înviere.”
Trebuie copiii să postească?
,,Este un ”trebuie” care trebuie scos. Nu ”trebuie” nimeni să țină post. Copiii pot ține post doar în măsura în care sunt sprijiniți de către cei ai casei, de către colegii lor în aceeași măsură. Pentru un copil a ține post înseamnă și a se trezi devreme într-o zi în care ai foarte mult de lucru. Sunt foarte multe moduri prin un copil poate să postească.
Mie îmi place să spun că atunci când strânge din sandvișul lui și dă colegului care nu are ce mânca, consider că acel copil ține post. Aici insist mai mult, în valoarea spirituala a dăruirii, a lucrurilor care sunt de prisos prin postire”, a încheiat preotul Constantin Necula.