Partidul Oamenilor Tineri intră în Parlament – strategii controversate și acuzații de traseism

Partidul Oamenilor Tineri (POT), o formațiune politică înființată recent, se pare că a reușit să depășească pragul electoral la alegerile parlamentare de duminică, bazându-se pe o strategie care a implicat susținerea lui Călin Georgescu, candidatul independent ce a obținut peste două milioane de voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Decizia de a renunța la propriul candidat și de a-l sprijini pe Georgescu, alături de o campanie intensă desfășurată pe TikTok, a fost cheia succesului partidului.

Deși este o formațiune tânără, înființată oficial anul trecut, POT a avut un parcurs ascendent. La alegerile locale din iunie, partidul a obținut 18 mandate de primar și 11 de consilier local, însă succesul real a venit odată cu scrutinul parlamentar, în care a fost catalogat drept „noul AUR”.

POT a atras atenția prin promovarea unor mesaje controversate, similare cu cele ale lui Călin Georgescu, incluzând teorii ale conspirației, poziții anti-occidentale, anti-vacciniste și anti-avort.

Partidul a fost susținut și printr-o campanie online agresivă, care a mobilizat un electorat tânăr. Cu toate acestea, lista candidaților POT a generat controverse, incluzând numeroși traseiști politici.

Printre aceștia se numără și liderul formațiunii, Anamaria Gavrilă, fostă deputată AUR. Gavrilă a afirmat că rezultatul votului demonstrează că poporul român „este treaz și cu sufletul viu” și a mulțumit divinității pentru reușită, declarând că succesul partidului a fost o „minune”.

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru minunile pe care le face. Vorbeam de treaba pe care trebuie să o facem, pentru că Dumnezeu are ultimul cuvânt. Și iată că Dumnezeu are ultimul cuvânt și că nu ne-a lăsat.

Am spus, un vot pentru Călin Georgescu înseamnă că poporul român este treaz și cu sufletul viu! Iată că noi știam”, spunea ea după primul tur al prezidenţialelor.

Candidaţi din aceeaşi familie, dar şi un candidat acuzat de colaborare cu Securitatea

Un alt aspect care a atras atenția este prezența candidaților din aceeași familie pe listele partidului. Aproximativ 20% dintre candidați sunt perechi de soț și soție. Printre exemple se numără Mihai Daniel și Mariana Adriana Plai în județul Arad, precum și Iulia și Ionuț Ursei în județul Călărași.

În același timp, un caz notabil și controversat este cel al lui Marian Rizea, candidat pe lista POT la Camera Deputaților pentru județul Vâlcea. În vârstă de 69 de ani, Rizea a fost acuzat de colaborare cu Securitatea înainte de 1989.

Acuzațiile au fost aduse în atenția publică de Răzvan Popa, fost șef al departamentului de Investigații al CNSAS, care a publicat documente doveditoare pe rețelele de socializare. Într-un comentariu ironic, Popa a afirmat că este „îmbucurător” să descoperi că la 69 de ani poți fi considerat „tânăr”.

Potrivit unei analize realizate de Context.ro, o parte semnificativă a candidaților POT provin din alte formațiuni politice, în special din AUR și Alternativa Dreaptă. Printre aceștia se numără Gavril Lucian Gal, Bogdan Alexandru Gorghiu și Gheorghe Petru Pîclișan.

Deși succesul Partidului Oamenilor Tineri în alegerile parlamentare marchează o etapă importantă pentru această formațiune nouă, strategia sa și profilul candidaților ridică întrebări despre viitorul său pe scena politică și despre modul în care va reuși să gestioneze criticile și controversele.